В ТЕЦ "Сливен" не се горят опасни отпадъци, обявиха от централата в Деня на отворените врати. За горене се използват RDF и биогориво от България и въглища. Оползотворена е почти на напълно единствената досега доставка на модифицирано гориво, внос от Италия.

От две години в сливенската топлоцентрала се използва модифицирано и биогориво. Температурата, при която се изгаря горивото е над 1050 градуса. Изгорелите газове минават през няколко етапа на очистване и в атмосферата излиза само пара, категорични са от централата.

Инж. Павлин Костов, директор на ТЕЦ "Сливен": Този RDF e основно български. Той идва от депото в Хаджидимитрово, а от последните няколко дни и от завода в София. Италианския RDF е внесен веднъж на територията на ТЕЦ "Сливен".

Показателите за вредните емисии се следят непрекъснато, като средните норми се отчитат на всеки 30 минути.

Веселин Василев, началник цех на газоочистваща инсталация, ТЕЦ "Сливен": Показателите, които ги наблюдаваме, са по комплексно разрешително, което ги имаме – хлор, хлороводород, въглеводороди, серен двуокис, азотните оксиди, които са много важни и въглеродния окис. Всички сега са в норма, както всеки ден.

Хората в Сливен и еколози обаче, продължават да имат съмнения за вредата, която се нанася на околната среда и на въздуха от ТЕЦ-а.

Данита Зарчинова: Не се говори за състава, дали изобщо се преглежда какво има вътре, тъй като и състава на RDF на столичния завод също не е съвсем ясен.
Георги Диловски: Прави ми впечатление че в отделения отпадък има доста непълно изгорели части.

Представители на ДАНС, Икономическа полиция и екоинспекцията вчера са взели нови проби от ТЕЦ "Сливен" за установяване на евентуални нередности.