НОВИНИ

Радосвет Радев: Дигитализацията в администрацията у нас е под 7%

Държавата спъва бизнеса в България по всички параметри, като така гони чуждите инвеститори и задушава родните компании. За това алармираха от Асоциацията на организациите на българските работодатели. Защо и как - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ1 беше председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

bnt avatar logo
от БНТ
09:25, 23.01.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Средата за бизнес е много компонентна и това са едни от най-досадните проблеми между държавата и бизнеса, заяви Радев. По думите му сега е най-подходящият момент частният бизнес, нуждаещ се от кадри, да намери такива, а държавата да съкрати част от разходите си, особено с увеличението на възнагражденията.

Според Радев друг проблем е, че дигитализацията на процесите се случва бавно, около 6,7% за страната, но това е и средният процент за ЕС, а тя е важна част за държавите, които се конкурират за инвеститори.

Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара: От тази гледна точка това е важно за конкурентноспособността на България като инвестиционна дестинация, защото вече на много места това е аргумент да инвестираме или не. Зад цифровизацията се гарантира и транспарентност, теоретичен модел на по-малка корумпираност, и тези неща, като обработване на документите, имат значение.

Радев коментира още, че е недопустимо при наличието на дигитален документ да се иска такъв и на хартиен носител в 21 век.

По въпроса за евентуални промени в осигурителната и данъчната реформа, която предлага осигуровките да се делят по равно между работника и работодателя, Радев каза, че това не би ощетило работниците, защото те са най-фаворизираните в обществото индивиди и заплатите им растат, но отрече това да е начална стъпка към прехвърлянето на осигуровките изцяло на работниците.

И още - за новите промени с боновите книжки, вижте целия разговор с Радосвет Радев във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да се справим с януарската депресия
Как да се справим с януарската депресия
Внимание: Мамят с фалшиви фишове за неправилно паркиране в София
Внимание: Мамят с фалшиви фишове за неправилно паркиране в София