Тежка година изпращат русенските пчелари. Дъждовна пролет и сухо лято, а равносметката е по-малко мед от миналата година, когато имаше сериозно измиране на пчелни семейства. Ниска е и изкупната цена - в момента на едро килограм мед върви на 3,80 лв. и пчеларите избягват да продават.

Русе Кацелово, Две Могили

Иван Кънев гледа 120 кошера в русенското село Кацелово. Казва, че тази година за стопанството му е много слаба - изкарал под 10 кг на кошер, какъвто е добивът на повечето му колеги от региона.

Иван Кънев, председател на Сдружение „Пчелари Русе": Изключително дъждовната пролет не позволи на семействата нормалното им развитие, не можаха да съберат нито прашеца, нито нектара, които им е нужен, дори се наложи подхранване точно в сезона, в който друга година не е правено. След това сухото лято, липсата на каквото и да е нектароотделяне в природата. На тази база имаме изключително ниски добиви.

Пчеларите разчитали, че от Министерството на земеделието ще ги подпомогнат, но до този момент финансиране не са получили, въпреки че от пролетта насам браншовите организации няколко пъти са писали докладни. Едва сега, след като обявили, че ще протестират, е обещана помощ, вероятно около 5 лева на кошер.

Иван Кънев, председател на Сдружение „Пчелари Русе": Да помогнем на семействата да бъдат нахранени през зимата. По-точно да ни възстанови разходите по тяхната подготовка за иззимуване.
Пчелари излизат на протест пред Министерството на земеделието

Пчелари излизат на протест пред Министерството на земеделието

Пчелари от цялата страна излизат на протест пред Министерство на земеделието, храните и горите. Основните им искания са да бъде изплатена държавна пом...

И тази година, както предходните, Иван Кънчев казва, че е имало проблеми с пръскането на обработваемите площи. Земеделците се възползвали, когато има натрупване на повече почивни дни и администрацията не работи, за да установи, че има отравяне на пчелите.

Иван Кънев, председател на Сдружение „Пчелари Русе": А това на нас ни коства цяла една година. Когато нашите семейства са отслабени точно при пръскането или унищожени, оттам нататък ни очаква една нова инвестиция в областта на възстановяване на семействата.

При тези условия, казва Иван Кънев, пчеларството къща не може да храни. Затова той има и друга работа, с която подпомага отглеждането на пчелите.