НОВИНИ

Тежка зима скова Балканите (обобщение)

Около 60 души са починали от измръзване през последните дни в Европа. Зимата настъпва по-сериозно на Балканите. Заради студа енергийната система на Гърция е на предела на възможностите си. Властите забраниха износа на ток. Заради лошите условия у нас румънските власти не позволяват движение на камиони към България през граничния пункт Гюргево-Русе. Спряно е временно и движението на всякакви автомобили през пункта Дуранкулак.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:29, 11.01.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Румъния

Най-силният снеговалеж от години затрупа Румъния. Виелиците нарушиха нормалния живот, има затворени училища и детски градини. Блокирани са над 50 шосета и 3 магистрали. Затворени са черноморските пристанища, ограничено е корабоплаването по Дунав. Спират влакове, закъсняват полети. В Букурещ само метрото осигурява транспорт и то е препълнено.

Белград

Снегът хвърли Белград в транспортен хаос. Булевардите са задръстени, автобусите едва се движат по неразчистените улици, а някои линии са спрени. Кметът описва по-лека ситуация.

Синиша Мали, кмет на Белград: От 20 часа вали сняг, но ние се борим. Има дребни проблеми, но не и задръствания. Спука се стар водопровод и спешните екипи работят 15 часа.

Извън сръбската столица студът наложи евакуиране на хора. По някои пътища коли затъваха в преспите.

Босна и Херцеговина

В Босна и Херцеговина има 6 жертви на студа. По заледените шосета се пътува трудно. Заради ниските температури в Сараево се спука главен водопровод и голяма част от града остана без вода.

Вуковар

И Хърватия е в плен на ниските температури. Заради ледохода по Дунав във Вуковар забраниха корабоплаването.

Дарко Вичкович, говорител на пристанището: Движението нагоре и надолу по течението спря напълно. Тази извънредна ситуация носи финансови щети.

Дубровник

Силни ветрове и сняг поразиха дори адриатическото крайбрежие. С температури под нулата прочутият Дубровник поднася необичайна гледка.

Дубровник винаги е готов за зимни забавления. От 7 сутринта сме навън и правим снимки из града.

Всички видове транспорт в района са спрени. В някои заливи лед скова рибарските лодки. Тук не помнят такава зима от десетилетия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Източна България остава в плен на зимата
​Източна България остава в плен на зимата
Как гласуваха партиите при внасянето на въпроса за референдума?
Как гласуваха партиите при внасянето на въпроса за референдума?