НОВИНИ

Тежка зимна обстановка в цялата страна

България в капана на зимата. Сняг, студ и вятър в цялата страна. Пътната обстановка е силно усложнена. На много места не е спирало да вали от часове. Лошото време предизвика катастрофи и задръствания. Отменени са учебни занятия в много области, хиляди домакинства останаха без ток.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова Екип на „По света и у нас“
20:01, 26.02.2018
Чете се за: 01:47 мин.
У нас

Десетки закъсали автомобили по пътищата в страната. Лошото време като че ли изненада и пътуващите и отговорните за почистването. Поне в началото на деня.

област Стара Загора

Не е почистено, а надолу е много заледено и не може да се кара.
Зад нас една кола се завъртя, и аз за това се уплаших и сложих вериги.
;

област Шумен

Преди малко колегата дойде, каза нямаше нищо. Още тази сутрин, ни пътно, ни нищо. Пътното вдигнало греблото и отива, пътят не го чистят.
;

Смолян и Кърджали

40 сантиметра достигна снежната покривка в областите Смолян и Кърджали. Там бе обявен червен код за опасно време. В останалата част на страната снегът бе между 10 и 30 сантиметра.

Недялко Славов - областен управител на Смолян: Затова са въведени ограничения - в цялата област придвижването да се извършва с вериги за всички автомобили.

Движение на автомобили в страната

Движението на товарни автомобили над 12 тона е забранено през проходите Рожен, Превала, Пампорово, Печинско и по пътищата Батак-Доспат и Девин-Михалково. Заради снегонавявания тирове не може да се движат и край Враца, както и по направленията Силистра - Шумен и Русе - Силистра. Нулева видимост, обилен снеговалеж и прогноза за усложняване на пътната обстановка за област Силистра. Затворен за всички автомобили е пътят Силистра-Добрич.

;

Силният вятър в цялата страна предизвика десетки аварии в електропреносната мрежа. Без ток и към момента са хиляди домакинства - 13 населени места в района на Каварна, 4 хиляди абоната в Западна България и две села в районите на Пазарджик и Асеновград.

;

Затворени училища

41 училища днес не отговориха врати. Част от тях заради липса на пътища, друга защото нямат отопление. Най-много са в областите Разград и Силистра. До 1 март включително няма да учат в пет общини от област Смолян. Във вторник и сряда всички ученици от област Плевен, общините Враца, Добрич и Лозница ще бъдат във ваканция. До края на седмицата ще остане затворено и училището в шуменското село Венец.

Нехрибан Ахмедова, кмет на община Венец: Взехме решение да бъде не учебен, защото и от докладната на директорката посещаемостта беше от 42 ученика, което е не достатъчно да се проведе нормален учебен процес.
;

област Русе

Изключително силен вятър в Русенско - 72 километра в час. Болни на хемодиализа, на които им предстоят вливания са били настанени превантивно в болница. Заради многото автомобили по големите булеварди в града имаше огромни задръствания.

Йордан Великов - гр. Русе: 5 см. сняг е достатъчно, за да обърка бизнеса. Тролеят от „Найден Киров" до тука - половин час. През един метър, през 2 метра.
;

София

В столицата днес синята и зелената зона бяха безплатни. С предимство се почистваха пътищата, по които минава градски транспорт. Утре обаче и двете зони ще бъдат отново платени. Няма бедстващи по пътищата в страната в момента. Това съобщиха за БНТ от АПИ.

Дончо Атанасов, член на УС на АПИ: По автомагистралите ограничение нямаме. Навсякъде включително и тежкото движение се движи. Апелирам към водачите на МПС, на които не им се налага, да не тръгват тази нощ и утре на път. Обстановката ще се усложнява и в близките 3-4 дни.

Заради лошото време обаче бяха отменени полети на летище София. Снегът затвори летището и в Пловдив. Но както казва Йордан от Русе - „Радостното е, че идва лято“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава усложнена обстановката на магистрала „Тракия“
Остава усложнена обстановката на магистрала „Тракия“
Френски туристи бедстваха в снега на път за Рилския манастир
Френски туристи бедстваха в снега на път за Рилския манастир