НОВИНИ

Тежки преговори за формирането на управляваща коалиция в Германия

Тежките преговори за съставяне на управляваща коалиция в Германия продължават и днес. Около 4 часа тази сутрин приключи първият кръг от дебатите и изтече крайният срок за формиране на трипартиен кабинет. Не е изключено разговорите да продължат и през почивните дни.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:16, 17.11.2017
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Само след няколко часово прекъсване Християн-демократическият съюз на Меркел, либералите и "зелените" отново сядат на една маса в поредния опит да съставят коалиция. И в днешните преговори Меркел влезе обнадеждена.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Говорихме за много различни теми, както и за конкретни детайли. Не е лесно да се съберат заедно две противоположности. но въпреки трудностите, влизам във втория тур на тези преговори с намерението да изпълня задачата, дадена ми от гласоподавателите.

Политиката за бежанците и климатът са двете теми, по които разминаването на позициите е най-сериозно. Християн-социалният съюз настоява Меркел да наложи лимит за приемане на до 200 000 души годишно. Зелените пък отстъпиха от обещанията си до 2030 година да бъдат спрени електроцентралите на въглища и да се намали броят на дизеловите автомобили.

Виктория Волфарт, жител на Берлин: Не знам, но се надявам, че няма да има нови избори и те все пак ще успеят да намерят някакво решение.
Саша Дивалд, жител на Берлин: Пътят ще е неравен, но в крайна сметка ще стигнат до решение.

В случай на провал обаче, в Германия трябва да бъдат свикани нови избори, което не е в интерес на партиите на статуквото, но алтернативните формации, като "Алтернатива за Германия", например биха спечелили от подобен развой на събитията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мугабе се появи за първи път публично след ареста му
Мугабе се появи за първи път публично след ареста му
Търсят продавач-консултанти във Варна
Търсят продавач-консултанти във Варна