НОВИНИ

Тежко е състоянието на ранените, настанени в болницата във Варна

29 души от пострадалите при взрива в Хитрино са транспортирани в Шуменската болница. Четирима от хората в критично състояние са стабилизирани и животът им е вън от опасност, предаде репортерът на "По света и у нас" Петър Дойкински. Други 7 са транспортирани във Варна с много тежки изгаряния и травми.

bnt avatar logo
от Надежда Сутрева
19:10, 10.12.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Общо 7 души, пострадали при инцидента в село Хитрино, са настанени в отделенията по реанимация в Университетската и във Военноморската болница във Варна. Те са с различни тежки травми и изгаряния по тялото. Животът им е в опасност.

Две пострадали жени са настанени в Университетската болница "Света Марина". Едната е с тежка лицево-челюстна травма. Сериозно засегнати са очите и белите й дробове. Тя е в операционната, предстои да й бъде направена и микроскопска операция на очите.

проф. Вилиян Платиканов, УМБАЛ "Св.Марина"-Варна: А другата жена, която е все още в реанимация за стабилизиране и предстои да влезе в операционната, е със челюстно-мозъчна травма, лицево-челюстна травма, с очна травма, с тежка мускулно-скелетна травма по тялото, вероятно с коремна травма.
Има ли опасност да загубят зрението си двете жени?
- За съжаление, да.

По телата на двете жени има над 1000 наранявания от различни малки частици, които взривната вълна е изхвърлила.

проф. Вилиян Платиканов: Изглеждат доста зле, бих казал... Става въпрос за парченца камъчета, стъкла, парченца метали, всичко онова, което взривната върна е вдигнала във въздуха и е спряла в двете ни пациентки.

Тежко остава състоянието на четиримата пострадали, които са настанени в реанимация във Военноморската болница във Варна. Те са с множество изгаряния, вдишали са и токсични газове. Двама от тях са в медикаментозна кома.

доц. Ивайло Въжаров, началник на Военноморска болница - Варна: И за четиримата има опасност за живота, защото освен изгарянето, инхалирането на токсични газове, имало е и травма от ударната вълна.
С каква степен на изгаряне са четиримата?
- Различна, между 15 и 30%

Късно следобед до Военноморската болница във Варна беше транспортиран и още един пострадал в критично състояние. Той е с тежка белодробна травма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коя е фирмата, чиито цистерни се взривиха в Хитрино?
Коя е фирмата, чиито цистерни се взривиха в Хитрино?
Симеон Ананиев за взрива в Хитрино: Нужна е по-бърза координация между службите
Симеон Ананиев за взрива в Хитрино: Нужна е по-бърза координация между службите