НОВИНИ

Тежкотоварните автомобил​и ще плащат тол такса за около 55% от пътищата у нас

За около 55 на сто от пътищата в страната ще се плаща тол такса от тежкотоварните автомобили, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на парламентарния контрол.

тежкотоварните автомобил​и плащат тол такса около пътищата нас
bnt avatar logo
от БНТ
12:49, 23.03.2018
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Министърът информира, че сега тарифирането е в процес на изготвяне, като се очаква да бъде привлечена международна финансова институция в подкрепа на работата на междуведомствена група по темата. Работи се и по определянето на обхвата на пътищата в системата.

Двете дейности са извън договора с избрания изпълнител на тол системата, каза министърът. Той посочи, че българските превозвачи ще калкулират повишаването на цените по новата система в себестойността на своята услуга и допълни, че за автобусните превози се очаква да има известни преференции при тарифирирането.

Министърът призова за дебат по темата в НС, за да има по-голяма конкретика. Той напомни, че с въвеждането на тол системата ще има допълнителни средства за ремонт на пътища и за строителство на нови и изтъкна, че сега в страната от преминаващи транзитно тежкотоварни коли остава 50 млн. лева на годишна база, докато в Сърбия - 300 млн. евро за почти същите километри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Варна ще има електронен архив
Община Варна ще има електронен архив
​Среща на върха ЕС-Турция във Варна ще има, решиха европейските лидери
​Среща на върха ЕС-Турция във Варна ще има, решиха европейските лидери