НОВИНИ

Тигри отказаха „Рио Тинто“ от добив на диаманти в Индия

Компанията „Рио Тинто“, която се нарежда на трето място по добив на диаманти в света след „Алроса“ и De Beers, реши да се откаже от своя проект Bunder в Индия заради тигрите.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:46, 22.08.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света
тигри отказаха рио тинто добив диаманти индия

„В рамките на постоянните усилия за увеличаване на акционерната стойност за сметка на съхраняването на паричните средства и по-нататъшното съкращаване на разходите, „Рио Тинто“ реши да не продължава проекта Bunder в Индия. Ще се опитаме да изтеглим цялата инфраструктура до края на 2016 г.“, се казва в заявлението на „Рио“.

Компанията отбелязва, че Bunder е находище с високо качество и ще помогне на властите да намерят инвеститор за него. За развитието на Bunder, което се намира на около 500 км от Делхи, трябваше да бъдат разчистени гори, населявани от тигри. През юли местният регулатор National Tiger Conservation Authority обяви, че проектът може да нанесе щети на екосистемите, в които живеят големите котки.

Запасите на Bunder се оценяват на 34,2 милиона карата. „Рио Тинто“ планираше да го пусне в експлоатация през 2019 г. През първото полугодие на тази година миннодобивният гигант е произвел 8,96 милиона карата диаманти, което е с 2% повече спрямо същия период на миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БДЖ започна предварителна продажба на билети за предстоящите почивни дни
БДЖ започна предварителна продажба на билети за предстоящите почивни дни
Средства за паметник на Емил Димитров събира благотворителна изложба
Средства за паметник на Емил Димитров събира благотворителна изложба