Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и руският външен министър Сергей Лавров са се договорили да продължат дипломатическите усилия за решаване на проблема с ядрената програма на Северна Корея и са подчертали, че нито Вашингтон, нито Москва приемат Пхенян като ядрена сила, заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, цитирана от Ройтерс.

© снимка: БТА / АРХИВ

В телефонен разговор вчера двамата министри са обсъдили и кризата в Сирия и положението в Източна Украйна, като Тилърсън е поискал Русия "да понижи равнището на насилието", добави тя. Тилърсън и Лавров са обсъдили важността на Женевските преговори за решаване на сирийския конфликт, каза Науърт, цитирана от ТАСС.

"Те обсъдиха колко е важно да продължи Женевският процес за постигане на мирно решение на сирийския конфликт, както бе посочено в съвместното изявление на президентите Тръмп и Путин", заяви тя, имайки предвид изявлението на президентите на САЩ и Русия от 11 ноември в Дананг, Виетнам.

В разговора Тилърсън е поискал Русия да върне офицерите си в Съвместния център по контрол и координация на режима на прекратяване на огъня в Донбас. Русия изтегли офицерите си от центъра като заяви, че изпълнението на задълженията им е станало "невъзможно заради действия на украинската страна". Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че руските офицери могат да се върнат в центъра, ако Киев им осигури условия да си вършат работата.