Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън каза днес, че продължаващите ракетни изпитания на Северна Корея са заплаха за целия свят и подчерта, че Вашингтон работи в тясна връзка със своите регионални съюзници по проблема, предаде Ройтерс.

© БТА

"В Източна Азия един все по-агресивен и изолиран режим в Северна Корея заплашва демокрациите в Южна Корея и Япония, и още по-важно, напоследък той насочи тези заплахи и към САЩ, застрашавайки целия свят", каза Тилърсън на министерска среща на "Общността на демокрациите" във Вашингтон.

Работейки с нашите регионални съюзници Южна Корея и Япония и с други демократични партньори, ние ще продължим да изграждаме консенсус в Съвета за сигурност на ООН за създаването на единен международен фронт, който да защити нашите ценности и да ни даде по-голяма сигурност", посочи държавният секретар.

Тилърсън говори също и за отношенията с Русия, като каза, че страни като нея "са заплаха за своите демократични съседи, атакувайки фундаменталните основи на нашата демокрация, като се месят в нашите честни и свободни избори".

"Ние поддържаме нашите демократични партньори и работим заедно за опазване на демокрацията от по-нататъшна намеса", заключи държавният секретар на САЩ.