НОВИНИ

Тим Бароу ще е новият посланик на Великобритания в ЕС

Дипломатът от кариерата Тим Бароу ще е новият постоянен представител на Великобритания в Европейския съюз, съобщи вестник "Файненшъл таймс", цитиран от Ройтерс. Новината бе потвърдена от източник от британското правителство, цитиран от Франс прес. Бароу досега бе политически директор в британското министерство на външните работи. Преди това той е бил посланик в Русия и на два пъти е бил на пост в Брюксел.

bnt avatar logo
от БТА
21:16, 04.01.2017 (обновена)
Чете се за: 00:31 мин.
По света
тим бароу новият посланик великобритания

Като постоянен представител на Великобритания в Европейския съюз Бароу ще играе важна роля в преговорите за излизането на страната от ЕС. Неговият предшественик на поста Айвън Роджърс подаде оставка вчера, три месеца преди предвиденото начало на Брекзита, като разкритикува неподготвеността на правителството на премиера Тереза Мей.

Привържениците на излизането на Великобритания от Европейския съюз приветстваха оттеглянето на Роджърс. Те призоваха за назначаване на постоянен представител на страната в Брюксел на дипломат, който е по-благоприятно настроен към Брекзита.

Експерти приветстваха избора на Роджърс с мотива, че той е специалист по ЕС и ще бъде третиран с уважение от европейските представители. Очаква се Тереза Мей да активира до края на март Чл. 50 от Лисабонския договор, което ще постави началото на преговорите за излизане на Великобритания от съюза. Самият процес, който се очертава като много сложен, ще продължи две години. Тереза Мей като цяло пази мълчание за преговорната позиция на Великобритания с аргумента, че в противен случай тя ще бъде отслабена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осъдени за склоняване на малолетни
Осъдени за склоняване на малолетни
Анджелина Джоли се съгласи да бъдат засекретени документите за развода
Анджелина Джоли се съгласи да бъдат засекретени документите за развода