Кандидатът за заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, който се очаква да отговаря за Европейския зелен пакт, заяви, че ще предложи закон за климата, съобщава БНР.

© БГНЕС

Тимерманс отговаря на въпроси на две комисии в Европейския парламент - индустрия, изследвания и енергетика и транспорт и туризъм.

Франс Тимерманс: Следващите 5 години ще бъдат ключови. Аз ще предложа закон за климата в рамките на първите 100 дни от поемането на ресора си, за да съхраним под формата на законодателство целта за неутралност по отношение на климата до 2050 г. Този закон ще зададе дългосрочния път за всички наши политики. Също така веднага ще започна работа за постигане на високата ни амбиция за 2030 г. и възможно най-бързо ще дам законодателни предложения, които ще ни позволят да намалим емисиите с поне 50 и дори 55%.

Той обяви още, че ще предложи нов екшън план на кръговата икономика, който да се фокусира върху устойчиви продукти и употребата на ресурси, особено такива в сектори с голямо влияние като текстил и строителство.