Третото издание на биеналето „Типофест“ се провежда в Пловдив и София. Единственият у нас фестивал за дизайн на букви отново съчета професионални и популярни събития с участието на десет водещи световни имена.

Пловдив

В Голямата зала на Пловдивския драматичен театър бе съсредоточено едно от основните събития на Типофест - конференцията, на която световни дизайнери, занимаващи се с типография, калиграфия, летеринг и шрифт, представиха свои открития, разработки и най-новите тенденции.

Борил Караиванов, организатор на „Типофест“: "Тук е Жан-Франсоа Поршез. Той е може би най-титулованият френски дизайнер на работни шрифтове. Всички рекламни кампании на президента Макрон са правени с шрифтове на Поршез."
Жан-Франсоа Поршез, дизайнер на шрифтове:"Откакто Еманюел Макрон е президент, за всички негови комуникационни материали се използват моите типографски знаци. Беше много важно да предложа форма, която да е максимално близка до посланията, които той отправя. Избраният шрифт със своята форма и история има препратки към Френската революция."

Много професионалисти от това ниво имаха презентации в конференцията на Типофест - един фестивал, който цели да направи по-популярни проблемите на присъствието на буквите в нашето всекидневие.