НОВИНИ

Тленните останки на италианския крал Виктор Емануил III бяха върнати в Италия

Тленните останки на италианския крал Виктор Емануил III, прогонен от страната си през 1946 г. заради сътрудничеството му с фашисткия режим, бяха върнати днес в Италия, съобщи Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
17:12, 17.12.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света
тленните останки италианския крал виктор емануил iii бяха върнати италия

Виктор Емануил, който царува от 1900 г. до абдикацията си на 9 май 1946 г., умира в изгнание в Египет на 28 декември 1947 г.

Италианският президент Серджо Матарела даде разрешение на Савойската династия да репатрира тленните останки от Египет, което стана рано тази сутрин, съобщи за АФП историкът Алдо Мола, който помогна с организирането на връщането им в Италия.

Кралят ще бъде погребан в семейния мавзолей във Викофорте, в северозападната част на Италия. Но неговият правнук, който води спор със семейството си кой е легитимният наследник на една от най-старите кралски династии в света, смята, че прадядо му трябва да бъде положен в римския Пантеон, за да е редом с предшествениците си.

Тленните останки на Елена Савойска, съпругата на Виктор Емануил, които доскоро бяха в Монпелие в Южна Франция, бяха преместени в петък в семейния мавзолей. До нея ще бъде положен съпругът ѝ.

Виктор Емануил III сътрудничи с фашисткия режим на Мусолини, като подписва и обнародва закони, довели до депортацията на близо 8000 италиански евреи след 1943 г.

Това е крал, "който нарушава конституцията, приема фашизма, подписва закони, отнемащи основни свободи, обнародва свързани с расите закони и въвлича Италия във война", казва историкът Пиеро Кравери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледен фермерски пазар в София събра над 100 производители и занаятчии
Коледен фермерски пазар в София събра над 100 производители и занаятчии
Кристиано Роналдо чака шпалир от Барселона
Кристиано Роналдо чака шпалир от Барселона