Тленните останки на италианския крал Виктор Емануил III, прогонен от страната си през 1946 г. заради сътрудничеството му с фашисткия режим, бяха върнати днес в Италия, съобщи Франс прес.

© БТА / Rafaele Sasso / ANSA via AP

Виктор Емануил, който царува от 1900 г. до абдикацията си на 9 май 1946 г., умира в изгнание в Египет на 28 декември 1947 г.

Италианският президент Серджо Матарела даде разрешение на Савойската династия да репатрира тленните останки от Египет, което стана рано тази сутрин, съобщи за АФП историкът Алдо Мола, който помогна с организирането на връщането им в Италия.

Кралят ще бъде погребан в семейния мавзолей във Викофорте, в северозападната част на Италия. Но неговият правнук, който води спор със семейството си кой е легитимният наследник на една от най-старите кралски династии в света, смята, че прадядо му трябва да бъде положен в римския Пантеон, за да е редом с предшествениците си.

Тленните останки на Елена Савойска, съпругата на Виктор Емануил, които доскоро бяха в Монпелие в Южна Франция, бяха преместени в петък в семейния мавзолей. До нея ще бъде положен съпругът ѝ.

Виктор Емануил III сътрудничи с фашисткия режим на Мусолини, като подписва и обнародва закони, довели до депортацията на близо 8000 италиански евреи след 1943 г.

Това е крал, "който нарушава конституцията, приема фашизма, подписва закони, отнемащи основни свободи, обнародва свързани с расите закони и въвлича Италия във война", казва историкът Пиеро Кравери.