Просветният министър Тодор Танев заяви днес, че няма намерение да подава оставка. Той уточни, че оставката му може да поиска само премиерът Борисов, но не и Реформаторският блок. Танев отново напомни колко работа е свършило министерството през изминалата година.


На въпрос дали след подадената оставка на министър Христо Иванов, следващата ще е неговата, министър Танев отговори така.

[Проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката: На този етап този въпрос не седи.

БНТ: Реформаторите или премиерът Борисов могат да поискат евентуално вашата оставка?

Въпросът е много лесен - единственият, който може да поиска моята оставка това е премиерът, който ме е назначил.

БНТ: Имали ли сте такива разговори? - Не, не сме.

Колкото до Реформаторския блок, стана ясно, че в последите дни оттам не са разговаряли с министъра.

"Не ми е ясно кой е ръководителят на "блока" и това не ми е ясно от дълго време насам", каза още образователният министър.

Танев коментира още, че не вижда разцепление в "блока", според него по-скоро там ще има прегрупирана. Коментира още, че реформаторите в момента действат като предизборна коалиция, а не като единен субект. Проф.Танев допълни още, че министерството през последната година е подготвило 5 законопроекта, 6 пилотни колежа след средното образование, подготвя и стандартите към закона за училищното образование.

Проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката: Ако някой ми поиска оставката трябва да има съответните мотиви кое е отново, което не съм направил всичко друго би била политическо.

Министърът каза още, че ще подпише дълго чаканото учебно съдържание за първи и пети клас най-вероятно на 17 декември.