Днес православната църква почита паметта на Свети великомъченик Теодор Тирон. В народните вярвания празникът е известен като Тодоровден или Конски Великден, известен с традиционните кушии.

Арбанаси, Велико Търново

Не само жителите на Арбанаси, но и стотици гости дойдоха за празника. По традиция в Арбанаси се провежда конкурс за най-гиздав кон. Конкурсът се провежда за 27 път и в него участват 17 елитни състезателни коне, собственост на конна база "Арбанаси". Това е клуб по конен спорт "Калоян 92", който е абсолютен шампион на България през последните 15 години. Сред участниците са една карета и едно елитно пони.

Най-гиздавият кон за 2017 година се казва Марк Антоний. Сърцата на журито спечели и неговата ездачка - 12-годишната Елена Николова.

Красивото тържество събра стотици гости от цялата страна, а конната база гостоприемно отвори врати за всички.

„Дойдохме днес от 40-50 километра. Това е важно, за да се запазят традициите на българския народ!"

„Дойдохме, защото имаме именник!

"Останаха много малко традиции и аз съм за традициите и обичаите!"

Племен Петров, жокей: „Връзката между коня и човека. То изисква време, за да може човек да свикне със самото животно и то с него!"

„Когато яздиш само един кон се създава много силна връзка, такава като семейната!"

Конният клуб в Арбанаси покрива световните критерии за провеждане на състезания, затова често е домакин на престижни събития. В момента нейни коне са на турнир в Южна