НОВИНИ

Все още над 170 населени места в страната са без ток заради снега

В Североизточна България 11 хиляди клиенти в 122 селища са без захранване. В западната част от страната 14 хиляди абонати в 40 населени места са на тъмно, а Югоизточна България електроподаването не е възстановено в 14 селища.

Николай Минков
от Николай Минков
19:05, 18.01.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

След обилните снеговалежи през последните два почивни дни, оставили без електроенергия почти половин милион домакинства в цялата страна, започнаха и първите въпроси - кой е виновен?!

Енергодружествата хвърлиха вината върху времето и Комисията за енергийно регулиране, която не позволявала достатъчно инвестиции за подмяна на въздушните проводници с подземни.

Петър Костадинов - ръководител отдел „Комуникации" в EVN: "Самите проводници натежават от тежкия и мокър сняг. Също водят до късане на тези проводници, съответно и на места на стълбове. И другото, което е нужно - обща стратегия от страна на регулаторните органи, така че дружеството да бъде стимулирано да прави тези инвестиции и в кабелна мрежа".


Според енергийните експерти, КЕВР не е пречка ЕРП-тата да инвестират в мрежите си.


проф. Атанас Тасев - енергиен експерт: "Всички смятат, че регулаторната комисия определя цени. Тя определя пределни цени, което означава, че е въпрос на собствена воля и на собствена инвестиционна политика всяко едно от дружествата може да направи съответните инвестиции, които след време да възвърне чрез съответно тарифите, които се определят и цените за пренос и разпределение, които се определят от регулатора".

От енергодружествата днес обвързаха бързината за отстраняване на авариите със състоянието на пътищата,по които може да се стигне до тях.

Петър Костадинов - ръководител отдел „Комуникации" в EVN: "Електропроводите често не следват пътя и дори да е разчисен до дадено село, далекопроводът често се намира на 500 , 600 дори километър навътре в пресечена местност, което е трудно за достигане, когато има много сняг".

И тъй като зимата е в разгара си, експертите очакват нови аварии по мрежата и препоръчват.

проф. Атанас Тасев - енергиен експерт: "В малките селища по-добре е да има резервни генератори за автономен режим на захранване, за да може да бъдат спокойни хората и дори при липса на логистика, т.е. не е възможно да се придвижат превозни средства, то на първите няколко часа и дни да имат автономен режим на захранване."

Аварийни екипи на трите енергодружества продължават да отстраняват авариите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обстановката в Хасково и Смолян се нормализира. Свлачища в Кърджалийска област
Обстановката в Хасково и Смолян се нормализира. Свлачища в Кърджалийска област
Бедствено положение в общините Самуил и Дулово
Бедствено положение в общините Самуил и Дулово