НОВИНИ

Токио обмисля евакуация на японците от Южна Корея

Правителството на Япония не е искало от САЩ провеждане на предварителни консултации в случай на военен удар по КНДР, но за всеки случай подготвя евентуална евакуация на японците от Южна Корея, съобщи на пресконференция генералният секретар на правителството Йосихиде Суга.

bnt avatar logo
от БГНЕС
08:33, 12.04.2017
Чете се за: 00:31 мин.
По света
Токио обмисля евакуация на японците от Южна Корея

Президентът Доналд Тръмп заявява, че не изключва нито един възможен сценарий по отношение на Северна Корея”, каза Суга. „Същевременно, най-важното задължение на правителството остава защитата на сигурността и спокойствието на гражданите. Затова непрекъснато се готвим за случай на необходима евакуация на съгражданите ни от Корейския полуостров”.

Агенция Киодо по-рано съобщи, че в началото на април САЩ са уведомили Токио, че ще нанесат удар по КНДР, ако Китай не принуди Пхенян да прекрати ракетно-ядрената си програма. В тази връзка в Токио изразяват загриженост, че Япония и Южна Корея може да станат мишени на ответни удари на Пхенян.

В момента към Корейския полуостров пътува ударна група на военноморските сили на САЩ начело с атомния самолетоносач „Карл Винсън”. Тя включва също ракетен крайцер и два ракетни разрушителя. По информация на Киодо, още два бойни кораба на САЩ са на път към ударната група от военно-морската база в Сан Диего, Калифорния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай пледира за мирно решение на проблема със севернокорейската ядрена програма
Китай пледира за мирно решение на проблема със севернокорейската ядрена програма
Тази вечер В кадър: Доктрината Тръмп: Америка на първо място
Тази вечер "В кадър": "Доктрината Тръмп: Америка на първо място"