НОВИНИ

Токови удари тормозят хората от русенското село Тетово

Близо 2 000 души от русенското село Тетово са принудени сами да ремонтират електроуредите си заради десетките токови удари и ниското напрежение на електрозахранването. В началото на месеца те изготвят колективна жалба и подписка, която обаче Енерго-Про отказва да приеме, защото не можело един човек да подаде жалба от името на 63-ма. Хората от Тетово обмислят варианта, ако ситуацията не се промени да изпратят жалба до Комисията за енергийно и водно регулиране.

bnt avatar logo
от Галя Пенчева
07:21, 11.11.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Искра от телевизора, възникнала заради срив в захранването, едва не причинила пожар в къщата на Семиха Ахмедова и съпругът ѝ Рафил Шазиев. Затова живеят в страх, купуват си разклонители със специална защита и са принудени да харчат стотици левове за нови електроуреди.

Семиха Ахмедова: Два телевизора по 1000 лева съм дала. Оня ден гледам, рутера не ми работи, лаптопа на снахата изгоря. Всичко изключвам като излизам.

Животът на майката на Невзат Саид също е застрашен, заради ниското напрежение. Тя ползва специален апарат за дишане.

Невзат Саид: Белодробно тя е болна. Като намалее волтажа, апарата не работи.

Преди три години хората от Тетово подали оплакване и направили подписка. Последвал ремонт на инсталацията в селото, но трудностите със захранването не изчезнали напълно. Затова Рафил Шазиев решил да занесе в енергодружеството колективна жалба, подписана от 63-ма негови съседи в началото на октомври. Дружеството отказало да приеме документа с мотива.

Семиха Ахмедова: Това се отнася само за вас, вие си давате жалба за вас, а всеки си носи отговорност. Ще хванем един автобус и ще ходим до енергото.

Единствената възможност е хората да упълномощят пред нотариус, в случая местния кмет, техен представител, който да занесе общата им жалба. Всеки от 63-мата потърпевши обаче, ще трябва да плати такса.

Невяна Атанасова – кмет на с. Тетово: Направихме грубо изчисление, около 130 лева ще струва такова пълномощно.

От електроразпределителното дружество ни отговориха, че инспектират всички съоръжения и далекопроводи в Североизточна България. Според специалистите мрежата в Тетово се влияе от неблагоприятните метеорологични условия. От дружеството са търсили и причините за проблемите и в чужди съоръжения, които предизвикват смущения, като са направили ремонти за своя сметка в селото. Извършени са били и пренастройки в захранващите клонове на средното и ниското напрежения, както и допълнителни ремонти в Тетово, твърдят от дружеството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският производител ще има по-голям достъп до потребителския пазар
Българският производител ще има по-голям достъп до потребителския пазар
Протестите срещу Доналд Тръмп продължават
Протестите срещу Доналд Тръмп продължават