НОВИНИ

Тома Биков от ГЕРБ срещу Георги Свиленски от БСП за Истанбулската конвенция

В студиото на „Още от деня“ Тома Биков от ГЕРБ и Георги Свиленски от БСП проведоха спор за ратифицирането на Истанбулската конвенция, референдума, предложен от БСП относно нея и сезирането на Конституционния съд по въпроса, което ГЕРБ поиска.

bnt avatar logo
от БНТ
19:27, 31.01.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

В обществото тече силен дебат, който ГЕРБ следи, отбеляза Тома Биков от ГЕРБ и това е най-важното. Според него Конституционният съд може да вземе „хладно“ решение. Той заяви, че по отношение на Конвенцията обществото трябва да е спокойно, защото ГЕРБ няма намерение да подмени християнските, традиционни ценности.

Георги Свиленски от БСП отрече, че има манипулация на общественото мнение по въпроса с конвенцията от страна на противниците на конвенцията и на свой ред обвини другата страна в манипулация. Той даде пример с думите на Росен Плевнелиев, че липсата на права, които конвенцията по думите му урежда, е причината да има масова миграция. Свиленски обвини управляващите в двоен стандарт спрямо решенията на Конституционния съд, защото той решил, че оставката на Делян Добрев не е в съответствие с Конституцията.

Биков подчерта, че не стои въпросът за промяна на Конституцията. Според него идеята на БСП е за цялата истанбулска конвенция, макар че по 90% от съдържанието ѝ има консенсус. Георги Свиленски отбеляза, че конвенцията се ратифицира като едно цяло, а не отделни текстове от нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на НСО Ангел Антонов подаде оставка
Шефът на НСО Ангел Антонов подаде оставка
Пловдивчанин смая света с доброволна инициатива
Пловдивчанин смая света с доброволна инициатива