НОВИНИ

Тома Биков: Не водим война с Президента

В студиото на „Още от деня“ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви, че партията не води война или битка с президента Румен Радев, но подчерта, че политическият дебат, в който президентът участва, е за Народното събрание, а не за президентството, където е място за политически консенсус.

bnt avatar logo
от БНТ
19:20, 02.10.2017
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Тома Биков заяви, че тъй като ГЕРБ е голяма политическа партия с над 90 депутати, сред тях има хора с различен изказ, с което извини тона на някои от колегите си към президента Радев. Биков обаче подчерта, че никой от ГЕРБ не е искал и не иска да обиди президента или институцията, но отбеляза, че депутатите от БСП не са имали особено сдържан тон към президента Плевнелиев.

Тома Биков, депутат от ГЕРБ: Там страстите са по-високи, но президентството е друго място - за намиране на политически консенсус. Президентът си изпусна нервите. Ние не го провокираме. Направихме комисия за самолетите - сделка, която струва 1,5 млрд. и трябва да е прозрачен начинът, по който се случва тази сделка. Не обвиняваме президента в нищо. БСП се опитват да го въвлекат в своята политика и да го превърнат в свой президент.

Биков подчерта, че отношенията с президента Радев са „институционални“ и изрази тревога от използването на думи като „война“ и „битка“.

Тома Биков, депутат от ГЕРБ: Отношенията ни с президента са институционални. Президентът трябва да знае, че когато говори за ГЕРБ, говори за над 1,1 млн. души, част от които са гласували за него. Партията не е само нейният лидер или депутатите ѝ. Имаме общи позиции, но в парламента понякога се водят и дебати. Ако в армията някой му говори по този начин, това е обидно, но в парламента - не е.
;

По въпроса с Комисията за досиетата и нейния председател, Тома Биков подчерта, че ГЕРБ не иска да поставя под съмнение съществуването на Комисията, която според него има функцията да пренесе разговора за досиетата от политиката към историята.

Тома Биков, депутат от ГЕРБ: Антон Тодоров се занимава с тази тема от повече от 20 години. Не искаме да поставяме под въпрос съществуването на Комисията по досиетата. Той има достатъчно опит и познания да заеме тази позиция. Комисията дава възможност на всеки да провери документи от Държавна сигурност - законно и легално. Категорично няма да закрием комисията.

Биков заяви, че идеята на БСП ще доведе до маргинализиране на Комисията по досиетата и тя да се приравни до малък отдел в агенция „Архиви“. Биков подчерта важността на Комисията пред обществото и припомни, че се е възползвал от услугите ѝ, когато е писал собствената си книга.

Тома Биков, депутат от ГЕРБ: Няма да се съобразим с мнението на БСП - имаме дневен ред и няма да го съобразяваме с тях.


;

Около случая с кмета на Хасково и последвалата оставка на Делян Добрев, Тома Биков заяви, че личното му мнение е, че подобна стъпка е излишна. Той допълни, че може да разбере действията на колегата си, който по думите му е достоен човек, върху когото „се излива помия“.

Тома Биков, депутат от ГЕРБ: За мен тази оставка не е необходима. Единственото обвинение срещу Делян е, че негова братовчедка работи в общината в Хасково. Когато братът на кметицата озеленява Каварна, няма проблем.

Биков заяви, че партия ГЕРБ не може да носи отговорност за действията на кмета на Хасково Беливанов, заради „нерегламентираните му контакти“ с бизнесмени от града.

Тома Биков, депутат от ГЕРБ: Моделът на управление на ГЕРБ е, че няма наши, няма ваши.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова внесе в ЕК петиция срещу храните с двоен стандарт
Мая Манолова внесе в ЕК петиция срещу храните с двоен стандарт
За или против носенето на оръжие в САЩ
"За" или "против" носенето на оръжие в САЩ