НОВИНИ

Томислав Дончев: 2019 г. ще бъде решаваща за бъдещето на ЕС

Следващата година ще бъде решаваща за бъдещето на ЕС. Намираме се на политически кръстопът, белязан от европейски избори през 2019 г., и трябва да решим от какъв Съюз имаме нужда. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в Букурещ на организираната от румънското правителство конференция „Приобщаваща Кохезионна политика за Съюз, по-близък до нашите граждани“, съобщи пресцентърът на Министерски съвет.

томислав дончев 2019 решаваща бъдещето
bnt avatar logo
от БНТ
15:40, 30.10.2018
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Форумът се провежда в ключов етап на преговорите по предложенията за бюджет и законодателен пакет на ЕС за следващия програмен период 2021 – 2027 г.

В контекста на този дебат Дончев призова за намиране на баланс между нуждата да бъдат финансирани новите предизвикателства на ЕС и в същото време да бъдат запазени традиционните европейски политики.

Той подчерта необходимостта стратегическите инвестиции да бъдат планирани дългосрочно и отвъд политическите цикли, да се гарантира необходимата предвидимост в следването на трайните европейски приоритети, но и нужната гъвкавост за преодоляването на непредвидени предизвикателства.

По думите му, в търсенето на баланси не трябва да се забравя, че Кохезионната политика на ЕС е нещо повече от счетоводни параметри, тя е обединяващата формула, която укрепва самия ЕС.

В Конференцията участваха премиерът на Румъния Виорика Дънчила, европейският комисар по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер, европейският комисар по регионална политика Корина Крецу, председателят на Европейския комитет на регионите Карл-Хайнц Ламберц, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Вазил Худак, представители на Европейската комисия и Европейския парламент, министри от държавите-членки и др.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинения на шефа на Агенцията за българите в чужбина
Повдигнаха обвинения на шефа на Агенцията за българите в чужбина
Заловиха 47 нелегални мигранти в двор на селска къща
Заловиха 47 нелегални мигранти в двор на селска къща