Преди да се правят политически коментари, трябва да изчакаме КЗК и КЕВР да се произнесат по сделката. Тогава ще дойде ред на политиците, ако има какво да се каже. Това коментира в студиото на "Панорама" вицепремиерът Томислав Дончев по повод сделката за придобиването на българските активи на ЧЕЗ от Еврохолд България.

Според Дончев българската икономика в този си вид е ударила тавана, а вече сме в плен на ниските разходи. Корупцията също ерозира потенциала за растеж. Най-голямата ѝ щета идва от това, че подменя усещането за честно състезание, каза вицепремиерът.

Подготвяме промени в закони, наредби, минават през Народното събрание, оказва се понякога, че надолу в сложните системи нещата стоят по сложен начин. Трябват ни очите на потребителите, с тайни клиенти, коментира вицепремиерът.

Той е изпратил детайлни писма до министрите с нарушенията на администрацията. Поставен е срок от 1 месец тези нередности да бъдат отстранени.

Томислав Дончев: Уредихме непрекъсваемостта на административното обслужване, когато някой пие кафе или има обедна почивка. Това дразни хората.

По думите му държавата има какво да свърши, особено когато говорим за наука и иновации. Да се ангажира с повече публично финансиране. Но това трябва да е обществен процес, призова Томислав Дончев.