Понякога появата на "синтетични истерии" пречи на реалната работа. Гледах запис от срещата на премиерас българите в Лондон и не виждам някаква интрига. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в "Денят започва с Георги Любенов".

Нормално е не всички да са доволни. ГЕРБ има най-голям интерес от предсрочни избори, но ние крепим стабилността в страната, заяви Дончев.

По думите му има състезание по опозиционност в Народното събрание, което обхваща и част от управляващите. Правителството ще си върши работата докато може, категоричен бе вицепремиерът.

"Проблемите в обществените поръчки не идват от закона, имаме проблем когато не се спазва самият закон. Имаме директива от години, която предполага повече участници при всяка процедура". Законът за обществените поръчки до голяма степен припокрива европейските препоръки и Дончев не очаква президентът да наложи вето.

На въпрос на зрител за дълга продължителност на процедурата при кандидатстване по европроекти, Томислав Дончев отговори, че сега процедурата е значително улеснена. Към момента страната ни надвишава 96 % усвояемост. 250-300 млн. евро предстои да бъдат възстановени от ЕК.

Допълни, че очаква през 2016 г. страната ни да постигне икономически ръст, близък до 3 %.


Дончев коментира и кризата с блокадата по българо-гръцките ГКПП. Това е безобразие, щетите са големи, всичките ни усилия са на дипломатическо ниво, надяваме се институциите си в Гърция да си свършат работата. Протестиращите в Гърция вършат нещо незаконно и настройват всички срещу себе си, заяви вицепремиерът.

Вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика каза, че очевидно Гърция не може да се справи, но няма механизъм, по който България или Еврокомисията да въведат контрол. Всичките усилия са на дипломатическо ниво.

Томислав Дончев - вицепремиер по еврофондовете и икономическата политика: Блокирането на трафика между България и Гърция е безобразие. Това е хуманитарна криза, имаме хора в камионите, колони над 10-15 км. Икономическите щети от това са огромни - и за превозвачите, отделно представете си всички гости от юг, които искат да посетят зимните ни курорти, нямат никакъв шанс. Единственото, което се надяваме, е институциите в Гърция, защото това са незаконни действия, да си свършат работата.