Икономическият растеж на България е малко по-висок от средноевропейския, но е крайно недостатъчен, за да достигне нивото на европейските държави. За да стане това, е нужен нов икономически модел за страната, който да не разчита на „икономиката на ишлемето“. Това заяви в студиото на „Още от деня“ вицепремиерът Томислав Дончев. Той коментира скорошната оставка на земеделския министър Порожанов и обясни, че около казуса с националната стратегия за детето има лоша комуникация с обществеността.

Оставките са утвърдена, политическа реакция, когато има обществени съмнения и напрежение. Тя е вид поемане на отговорност, коментира оставката на земеделския министър вицепремиерът Дончев.

Томислав Дончев, вицепремиер: Политиката не е само административно занятие, персоната също има значение.

Ако някъде има „дерибейство“ с горите, искам да науча - така вицепремиерът коментира думите на Валери Смиеонов, че кадри на ДПС управяват горите. Той отрече да има хора на ДПС в правителството. По думите на вицепремиера Дончев партньорството с ДПС е неприемливо, а коалицията с Обединените патриоти е била необходима и носи известни минуси.

Главният прокурор поиска информация за офшорни фирми и сметки на висши чиновници

Главният прокурор поиска информация за офшорни фирми и сметки на висши чиновници

Главният прокурор изиска от ДАНС да предостави цялата информация, с която разполага, за имоти, сметки и офшорни фирми на лица заемащи висши публични д...

Томислав Дончев призна, че желание да се разбере кои висши чиновници и политици имат офшорни сметки, но изрази съмнение това да се осъществи заради правилата за пазене на банкова тайна в чужбина.

Томислав Дончев, вицепремиер: Бих бил много любопитен да разбера.

Дончев допълни, че вярва, че прокуратурата иска да стигне до отговора, но това няма да стане лесно.

Томислав Дончев, вицепремиер: Това е трудна битка. Спор няма, че поне трябва да бъде започната.

Томислав Дончев заяви, че чужди инвестиции има, но е нужно да са повече и да не бъдат само в сферата на услугите.

Растежът на България е малко по-висок от средноевропейския, но е недостатъчен, за да достигнем Европа бързо, призна Дончев.

Има нужда от смяна на икономическия модел, заяви Дончев. Той изтъкна, че това е обществен процес, в който не само държавата има роля.

Томислав Дончев, вицепремиер: Това е свързано с начина на мислене.
През ноември се очаква решението ще строи ли „Фолксваген“ завод в България

През ноември се очаква решението ще строи ли „Фолксваген“ завод в България

Решението къде ще е новият завод на Фолксваген се очаква през ноември. На общо събрание на акционерите беше решено, че сред големите проекти, които ко...

Не може да се развива икономиката, ако тя е базирана на ниските разходи, ниските данъци, ниската цена на земята и най-вече на труда, обясни той. Една нова икономическа концепция не започва само с мерки в сферата на икономиката, а в образованието.

Томислав Дончев, вицепремиер: Имаме нужда от подобен разговор.

Една от готвените промени в тази насока е промяна на начина, по който се финансират иновациите, като идеята е да се въведе по-голяма централизация. Има нужда от промяна на опростяването на изграждането на икономическата инфраструктура, допълни Дончев.


Казуса с националната стратегия за детето Томислав Дончев обясни с лоша комуникация с обществеността.