НОВИНИ

Томислав Дончев: Интелигентен подход към съкращаването на администрацията

В студиото на „Още от деня“ вицепремиерът Томислав Дончев коментира мерките за съкращаване на администрацията и административната тежест върху гражданите, като нарече подходът за централизация на услугите „интелигентен“ в сравнение със съкращаването на служители с плоска ставка. Той допусна, че вследствие на реформата, която трябва да е готова към 2020 г., е възможно да има съкращения на служители, но изяви увереност, че пазарът на труда е достатъчно конкурентен да се възползва от освободените специалисти.

bnt avatar logo
от БНТ
18:40, 25.09.2017
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че реформата в администрацията включва електоринизация на регистрите и подобряване на комуникацията между отделните ведомства, за да не се налага гражданите да ходят от едно гише в друго.

Томислав Дончев, вицепремиер: Полагаме усилия да се оптимизира администрацията чрез споделени услуги. В почти всяко ведомство има юристи и ИТ специалисти, но не във всяко има нужда от звено с експерти. Добрата западна практика е да се оформят централни звена, които да осигуряват счетоводни, юридически и ИТ услуги. Това ще доведе до съкращаване на счетоводители, но това е интелигентен подход към редуциране на администрацията. Услугите ще следват едни и същи стандарти и ще са по-евтини.

Томислав Дончев допълни, че пилотният проект ще стартира през 2018 г., а реформата трябва да е готова към 2020 г., като изяви увереност, че времето за гражданите, прекарано по различните институции, ще се намали значително.

Томислав Дончев, вицепремиер: Трудно е да коментирам финансовите измерения на тези мерки, но при всички случаи държавните разходи ще са по-малко, но времето за гражданите ще е по-малко със сигурност.
;

По въпроса с идеята за законодателство, което ограничава възможността да се правят обжалвания на обществени поръчки, Томислав Дончев коментира, че същината е не да се ограничи правото на фирми или лица да обжалват, а де се ограничат порочните практики вследствие на обжалванията.

Томислав Дончев, вицепремиер: Първо ще се прецизира кръгът лица, които могат да обжалват. Така само заинтересовани от поръчката ще могат да обжалват. Казусът с въвеждането на ТОЛ системата е показателен. Второто предложение е възложителят да направи обратен иск за неправомерно обжалване след цялата процедура по обжалване. Има такава възможност и в момента, но целта ни е да направим процедурата по-интиутивна.

Вицепремиерът призна, че балансът между това да не се нарушават правата на правомерните обжалващи и да се ограничат порочните практики, е сравнително тънък.

;

По казуса около „Емко“, вицепремиерът заяви, че е в интерес на работещите и собствениците предприятието да заработи, но подчерта, че безопасността на работата трябва да е на първо място.

Томислав Дончев, вицепремиер: Нямаме интерес да разваляме работата на работещо предприятие, но няма да допуснем компромис с безопасността.

Около казуса с „Дунарит“ Томислав Дончев подчерта, че не става дума за национализация, която е плашеща за инвеститорите практика.

Вицепремиерът призна, че корупцията е трудно изкоренимо зло, което присъства във всяка европейска държава. Той заяви, че антикорупционното законодателство ще засегне основно корупционните практики по „високите етажи“, което няма да реши проблема генерално, но ще усили чувството за справедливост у гражданите.

Томислав Дончев, вицепремиер: Няма европейска държава без корупция, но въпросът е как да се борим с нея, не дали съществува.

Томислав Дончев подчерта, че е важно изборът за нов боен изтребител да е както политически продиктуван, така и експертно. Той отрече да се води война между институциите, но изрази безпокойство от това, че изглежда една група политици да подкрепят избора на един конкретен изтребител, а друга - на друг, което създава впечатление за лобизъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес е празникът на Добрич
Днес е празникът на Добрич
Как да се намали корупционният риск при работата с медицински изделия?
Как да се намали корупционният риск при работата с медицински изделия?