НОВИНИ

Томислав Дончев: Приемането в еврозоната е и политическо решение

Приемането в еврозоната е и политическо решение, не е свързано само с изпълнение на условията, каза в студиото на "Още от деня" вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев.ЕЦБ излезе с доклад, че страната ни не е готова за влизане в еврозоната.

томислав дончев приемането еврозоната политическо решение
bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 07.06.2016
Чете се за: 01:08 мин.
У нас
Томислав Дончев, вицепремиер: Някои държави, които са извън еврозоната имат по-добри бюджетни параметри от такива в еврозоната, например Великобритания. След изпълняването на всички условия за членство в зоната идва и политическото решение. Имаме голям урок от Шенген - приемането и в единия, и в другия клуб е политическо решение. Техническото съответствие на критериите е важно, но след покриването им идва и политическото решение. То е свързано и с настроението в държавите членки, свързано е и с нивата на доверие в Европа, които не са най-високите в момента.

Дончев обясни, че процедурата по приемането е дългосрочна, но страната ни е много важно да излъчва доверие основно навън.

Томислав Дончев, вицепремиер: Понеже негативният пример с Гърция дълго ще "държи влага" и страните ще бъдат много по-внимателни. Факт е, че след създаване на еврото, не всички страни, които са в еврозоната, не бяха подготвени да са част от единния паричен съюз.

Вицепремиерът по еврофондовете бе категоричен, че приемането в еврозоната е много важно:

Томислав Дончев, вицепремиер: Каквито и вибрации да има с приемането в еврозоната, това е членство в сърцевината на Европа, в клуба на най-големите и най-богатите. Така че няма как това да не е приоритет за България.

Той подчерта, че в Шенген ще влезем, преди да сме в еврозоната.

Дончев коментира и доклада на ОЛАФ:

Томислав Дончев, вицепремиер: В доклада на ОЛАФ няма класация коя страна колко е корумпирана, има класация на случаите, по които се работи, колко сигнала са подадени. Броят на подадените сигнали за корупция от България е относително висок - около 34, колкото са и от Германия.

Според Томислав Дончев има връзка между подадените сигнали и предизборната обстановка.

Томислав Дончев, вицепремиер: Очакваме относително голям брой разследвания, те стартират по сигналите. Разследванията са 19, но рекордьор в това отношение е Румъния. Но не става дума за класация. След нас пък е Унгария със 17 случая, като в доклада е изрично отбелязано, че специално за случаите в Българи и Румъния част от причините за големия брой сигнали са старите случаи от САПАРД от 2008-2009 г. Има 2 разследвания, които текат оттогава.

Вижте целия разговор в "Още от деня".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Полша ще си сътрудничат в охраната на границата ни
България и Полша ще си сътрудничат в охраната на границата ни
Турция между ПКК и Ислямска държава
Турция между ПКК и "Ислямска държава"