НОВИНИ

Томислав Дончев: Шенген е по-скоро въпрос на репутация и на самочувствие

В студиото на "Панорама" вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че не е имал възможност да се запознае подробно с критиките на баварския вътрешен министър по отношение на готовността на България за членство в Шенген. Той допълни, че ако трябва докрай да бъдем откровени, Шенген в настоящата ситуация е по-скоро въпрос на репутация и на самочувствие.

bnt avatar logo
от БНТ
21:41, 02.02.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

На въпрос възможно ли е баварският вътрешен министър да вижда корупция в България, а да не я виждат управляващите, вицепремиерът отговори:

Томислав Дончев, вицепремиер: А кой представител на правителството се е опитал да ви убеди, че корупцията в България не е предизвикателство. Корупция има у нас и който го отрича, значи живее на някакво друго място.

Не съм убеден, че има смяна на външнополитическия репертоар специално по отношение на Шенген, каза Томислав Дончев.

Томислав Дончев, вицепремиер: Но това, което се случва в България категорично е проява на двойни стандарти и на местни политически страсти, които понякога заемат връх. Нямам предвид само факта, че България е абсолютно технически готова за Шенген, а че понасяме отговорности, които много от европейските държави не понасят. И доказано се справяме с една заплаха като мигрантския натиск по отношение на цяла Европа. Дори и тези допълнителни разходи, които държавата прави не винаги са фактор за промяна на репертоара. Ако трябва докрай да бъдем откровени, Шенген в настоящата ситуация е по-скоро въпрос на репутация и на самочувствие.

По отношение на ратификацията на Истанбулската конвенция и при приемането на документа от Министерския съвет беше отчетено, че ще се появи едно такова предизвикателство, беше категоричен Дончев. Той допълни, че е възможно да има някакъв дефицит от комуникационни усилия, както се оказало по-късно.

Томислав Дончев, вицепремиер: Според мен, този документ докосна страхове, които са дълбоко или не чак толокова дълбоко в нас. Не знам дали е страхът от различното, в случая от алтернативна сексуалност и куп други неща, които нямат абсолютно никаква релация с документа.

По отношение на Българското председателство на ЕС Дончев заяви, че голямото предизвикателство е да се борим с формираните свръхочаквания, свързани с него. Това в крайна сметка е просто дежурство по график и ние трябва да си свършим работата, уточни вицепремиерът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глеб Павловски - „сивият кардинал на Владимир Путин“ специално за „Панорама“
Глеб Павловски - „сивият кардинал на Владимир Путин“ специално за „Панорама“
Кражба на животни от зоокъта в Перник (ВИДЕО)
Кражба на животни от зоокъта в Перник (ВИДЕО)