НОВИНИ

Томислав Дончев: Налице са всички предпоставки за икономически растеж от 4%

Всички предпоставки за икономически растеж от 4% са налице, заяви пред журналисти вицепремиерът Томислав Дончев, по време на икономическия форум с тема "Предизвикателствата пред българската икономика".

Николай Минков
от Николай Минков
16:26, 17.02.2016
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
томислав дончев налице всички предпоставки икономически растеж
Томислав Дончев, вицепремиер: Ще ви припомня какви бяха прогнозите в края на 2014 г. И международните финансови институции и ЕК в прогнозите си варираха между 0,6 и 0,8. Ще видим какъв ще бъде растежа по окончателни отчетни данни за 2015 г., но аз очаквам да бъде поне 3%. Т.е. ние сме надвишили прогнозата повече от три пъти, четири пъти. Искрено се надявам през 2016-а да се случи същото.

Според вицепремиера би било грешка прогнозите за по-висок растеж да се базират само на високата усвояемост на евросредства.

Томислав Дончев, вицепремиер: През 2015 година някои анализатори посочват, че един от факторите за растежа са били изключително големите суми, платени от еврофондовете, аз ще си позволя да не съм докрай съгласен. Бих го сложил на второ или трето място. Според мен основният двигател е експорта. Това трябва да продължи като тенденция през 2016 година. Това, което допълнително би могло да засили ефекта е увеличено вътрешно потребление.


;

Според вицпремира твърдението, че българската икономика е базирана основно върху усвояване на евросредства е мит.

Томислава Дончев, вицепремиер: Безспорно това е основния ни ресурс да правим публични инвестиции. Близо 80% от публичните инвестиции се правят с европейски пари. Но това се скромен дял от публичните разходи изобщо - близо 9 или 10%. Не повече. И не повече от 4 % от БВП. Влиянието на европейските пари върху реалната икономика не е чак толкова силно. Както е редно да бъде. Те не би следвало да изкривяват икономиката.

Според Дончев основното предизвикателство пред българската икономика е да привлича и задържа качествените специалисти.

Томислав Дончев, вицепремиер: Това отдавна не е демографски, не е социален, даже не е емоционален, това е въпрос на конкурентоспособност на икономиката. Без качествена работна ръка икономиката ни няма как да расте. за този смисъл и икономическа задача, включително е да се научим да задържаме и да привличаме качествена работна сила.

Лихвените равнища са изключително добри, а банките са добре капитализирани, поради което пред бизнеса не стои въпроса за финансирането.

Томислав Дончев, вицепремиер: По-скоро проблемът е липса на достатъчно добри предприемачески инициативи. Когато говорим за отпушването на нови възможности за финансиране, нека да добавим и така наречения финансови инжинеринг или рециклираните европейски пари. Т.е. средства от европейските фондове, това е сума 770 млн., която ще се разпределя до края на този програмен период, които ще излизат пак под формата на кредитно финансирано, но с още по-изгодни условия и с още по-лесен достъп.

Нестабилната външнополитическа среда, като конфликта в Украйна и Сирия, бежанската вълна, нестабилните правителства в страните от региона са риск за българската икономика, заяви вицепремиерът по време на икономически форум.

Томислав Дончев, вицепремиер: Всяка една от тези теми би могла пряко да се отрази в негативен план върху всичко, което се случва в страната. Тук голямото изкуство, което трябва да научим всички заедно, е първо да не се спънем на едно и също място два пъти.През последните 20 години имаме дълъг набор от грешки, което е добър капитал.

В тази връзка България има почти всички предпоставки да бъде убежище за инвестиции, тъй като инвеститори от нестабилни райони търсят по-добро място за вложенията си.

Томислав Дончев, вицепремиер: И тук изкуството да превръщаш риска във възможност е България да се окаже най-доброто убежище.

Справянето с корупцията е основна задача пред правителството, тъй като тя обезсмисля конкуренцията в сферата на икономиката, каза още Томислав Дочев по време на форума, в отговор на въпрос, поставен от представители на бизнеса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делян Пеевски: А премиерът кого вижда в огледалото?
Делян Пеевски: А премиерът кого вижда в огледалото?
Епъл срещу ФБР в защита на клиентите си
Епъл срещу ФБР в защита на клиентите си