Това, от което имаме нужда е лидер и това няма как да се случи като действие от страна на администрацията, колкото и акуратни и добронамерени да са. Трябва ни лидер и то сред политическата квота, който всеки ден да работи с колегите си, да спори с тях и да води администрацията. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, който участва във форум, посветен на европейските средства в подкрепа на ромската интеграция. Дончев изрази надежда скоро да се намери такъв.

Вицепремиерът се спря на мерките, свързани с интеграцията на пазара на труда и жилищната политика, където по думите му ситуацията е тежка. Въпреки вложените експертни, организационни и политически усилия в предишния програмен период, пилотната схема за социално-жилищна политика не постигна резултатите, които трябваше да постигне, отчете вицепремиерът. Сега нямаме право на втори грешен опит, и кроейки подобна схема, трябва да намерим най-добрия начин, което включва активно живеещите в общността, заяви Дончев. Той отбеляза трудностите, свързани с регламентираната невъзможност за инвестиции в гета от една страна и начинът на живот в тези общности от друга.

Част от проблемите се решават, като гетата се вкарват в регулация, отбеляза Дончев. Ако заедно с вас успеем да измислим по-добър модел, склонен съм да споря с ЕК дали изцяло трябва да отричаме инвестициите в гетото, заяви още вицепремиерът.