НОВИНИ

Тони Блеър: Великобритания може да остане в „реформиран“ ЕС

Бившият министър-председател на Великобритания от партията на лейбъристите Тони Блеър заяви пред БиБиСи, че една от възможностите пред страната е да остане в Съюза, ако той претърпи реформи. Според него, има реална перспектива европейските лидери да направят компромис със свободното движение на граждани в ЕС, за да помогнат на Великобритания да остане в единния пазар.

bnt avatar logo
от БНТ
17:23, 15.07.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Бившият британски премиер заяви пред обществената телевизия БиБиси, че Великобритания може да остане в един „реформиран Европейски съюз“. Той отказа да даде подробности за разговорите, които е провел в Европа, но отбеляза, че не говори „просто ей така“.

Според него компромиса върху свободното придвижване на хора в ЕС е възможен, защото Европа е различна от онази Европа по време на референдума за напускане на Съюза преди една година. Според него решението страната да излезе от Съюза е „най-сериозното решение, което Великобритания е взимала от Втората световна война насам“.

Той предвиди, че в Еврозоната ще се създаде външен и вътрешен кръг.

Тони Блеър, бивш министър-председател на Великобритания: Те ще проведат реформи, които според мен ще позволят на Великобритания да остане в този външен кръг. Казвам, че ако гледаме на въпроса от гледна точка на националния интерес, едната възможност би била Великобритания да остане в един реформиран Европейски съюз.
;

Според Тони Блеър много хора във Франция, Германия и Великобритания желаят промяна в политиката за отпускане на социални помощи и по отношение на онези, които идват в Европа без работа.

Миналата седмица обаче Мишел Барние, ръководителят на преговорите на ЕС с Великобритания, заяви, че свободното придвижване на хора, стоки, услуги и капитал е един цял и неразделим принцип.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
149 години от смъртта на Хаджи Димитър
149 години от смъртта на Хаджи Димитър
Столтенберг: Неприемливо е подкопаването на демокрацията в членка на НАТО
Столтенберг: Неприемливо е подкопаването на демокрацията в членка на НАТО