НОВИНИ

Тони Томпсън: Българската икономика демонстрира невероятна устойчивост

Българската икономика демонстрира невероятна устойчивост. Това каза Тони Томпсън, представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия по време на Единадесета годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България в свързана Европа 2016".

bnt avatar logo
от Източник: Фокус
19:18, 29.03.2016
Чете се за: 01:14 мин.
У нас
тони томпсън българската икономика демонстрира невероятна устойчивост

„В България се случват добри неща, не само в строителството, но и като цяло в икономиката. Те като цяло се случват и в региона, ако погледнем Турция и Гърция. В този контекст българската икономика демонстрира невероятна устойчивост на фона на общата за региона“, заяви той. По думите му, има обаче и някои предизвикателства. „Свидетели сме на това, че на пазара редица устойчиви компании се конкурират не само в България, но и в Европейския съюз и успяват в пряка конкуренция със световни лидери, което е добра новина. Безработицата намалява.

Почти няма инфлация, фискалното потребление е отлично, дефицитът също намалява и България продължава да има едни от най-ниски съотношения между БВП и дълг в Европейския съюз. Това са наистина добри новини, знам, че не е много типично за българите да признават, че в страната им се случва и нещо хубаво, но аз искам да вярвам, че това е така“, отбеляза Томпсън.

„Днешното събитие е посветено на стратегическите инвестиции в инфраструктурата в България. Част от пътя, който трябва да извървим е свързан с необходимостта от това да не губим направените инвестиции“, посочи той. „От наша гледна точка, на Световната банка спазването на правилата е изключително важно, за регионалната, европейската и световната икономика. Големите неща се правят от големи лидери, които никога не са доволни от постигнатото и си дават сметка за това, което предстои да се направи".

В България големите градове прогресират, когато говоря с кметовете на София или на Бургас те казват: икономиката ни върви, нямаме безработица и всеки ден има нови инвестиции. Но ако отидете в малките общини, тогава си давате сметка, че там нещата не се променят и дори в някои случаи се влошават. Те изостават, заяви представителят на Световната банка. Той подчерта, че 80% от пътната мрежа в България се състои от второкласни и третокласни пътища. „По тях е постигнат напредък, така че нещата се подобряват и това не може да се отрече“, отбеляза той, но подчерта също и, че има пътища, които не са ремонтирани от 20 години. „Така че работа има. Когато се изгради един нов път, той става основен двигател на икономическия растеж. Такъв е случаят с магистрала „Тракия“, допълни Томпсън.

По думите му, бъдещето свързването на отделните краищата на страна с магистрална мрежа ще бъде важна стъпка за развитието на българската икономика и икономиката на регионите у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Другите новини
Другите новини
Татяна Дончева: Никога не съм била адвокат на Цветан Василев и няма да бъда
Татяна Дончева: Никога не съм била адвокат на Цветан Василев и няма да бъда