НОВИНИ

Тонове годна за консумация храна отива на боклука

Близо 700 000 тона храна годишно отива в боклука. Голяма част от тази храна се оказва годна за консумация. За да се насочи вниманието към този проблем, кметът на София Йорданка Фандъкова реши за рождения си ден да посрещне гостите си със спасена храна. Това са продукти, които ще бъдат изхвърлени, само заради смачкани или в лош търговски вид опаковки.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:23, 12.04.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Точната цифра на изхвърлената в България храна за последната година е 670 000 тона, като това означава, че всеки от нас разхищава около 173 кг. храна, половината от нея е годна за консумиране. По данни на българската банка за храна, спасените продукти, чрез дарения са едва половин процент от общата загуба, тоест около 270 тона.

Затова кметът на София Йорданка Фандъкова избра да празнува рождения си ден в завода за боклук на София, а част от менюто да е от спасена храна. Например тортата беше направена от бракувани козунаци.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Нашата цел беше и остава битовите отпадъци да не бъдат проблем за града, а да бъдат ресурс.

С това събитие беше сложено началото на международния проект „Трайфокъл“ под патронажа на кмета на Лондон Садик Хан. Нейната цел е да се насърчи разумното пазаруване и правилното съхранение на продуктите, за да има по-малко изхвърлена храна.

;
Йоана Христова, заместник-кмет по направление „Зелена система, екология и земеползване": Когато ни останат парче сирене или парче колбас да се опитаме с него да приготвим ястие , което да сервираме на нашето семейство. Това са малки стъпки, това е и логото на проекта, малките стъпки , които правят голямата промяна и всеки един от нас може да е част от тази промяна.

Така опаковката ще бъде рециклирана, а от изхвърлената храна ще се бъде произведена енергия. Най-добре е био отпадъците да отиват в специалните кафяви кофи за целта. Дневно ресторантите изхвърлят около 20 000 тона хранителни отпадъци, които се третират на инсталацията в Хан Богров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България подкрепя новата общоевропейска система за гражданска защита - rescEU
България подкрепя новата общоевропейска система за гражданска защита - rescEU
След случая с Желяз Андреев: Прокуратурата няма да задържи още четирима българи
След случая с Желяз Андреев: Прокуратурата няма да задържи още четирима българи