Десетки тонове картофи залежават по складове и мазета в Родопите. Причината е, че не ги изкупуват, а когато това стане е на много ниска цена. Жителите на доспаткото село Змеица преди време са се издържали основно от картофопроизводство. Добивите са...

Десетки тонове картофи залежават по складове и мазета в Родопите. Причината е, че не ги изкупуват, а когато това стане е на много ниска цена.

Жителите на доспаткото село Змеица преди време са се издържали основно от картофопроизводство. Добивите са стигали 15 000 тона. Сега те са паднали драстично. Според кметът на селото това се дължи на липсата на интерес населението да гледа картофи. Той разказа, че има няколко човека, които гледат повече площи. Другата част от хората ги пласират с помощта на приятели.

В повечето случаи продукцията залежава или отива за храна на животните. Местните са недоволни от изкупната цена – 20-25 стотинки. Те я определят като подигравка с народа.  Дори да стигне 40 стотинки, цената не покрива разходите за производство, затова и местните се отказват от земеделието. Площите пустеят, а постепенно опустява и селото, защото младите заминават за големите градове и не се връщат в Змеица.

автор: Величка Петрова