В месеца, когато светът е олимпиада, в рубриката ни ТОП 5 ви попитахме кои са най-популярните зимни спортове в Софийския регион. Вижте как ги подредихте.

София

ТОП 5 на зимните спортове в Софийския регион

26%

8%

20%

4%

20%

4%

18%

Гласуването е спряно.

На пето място, с равен брой гласове, се класират спускането с шейна и преходът със снегоходки. Първото доставя истинска радост и силни емоции на най-малките. А преходът със снегоходки, макар и не толкова масово, се практикува от онези, които искат да избягат от шума по пистите.

Четвърто мястото е за сноуборда. Според тези, които го избират, той доставя по-висок адреналин и силни усещания от останалите зимни спортове.

Стоян Атанасов, сноубордист: „На мен повече ми харесва движението на сноуборда, как изглежда от страни и самото движение, както и самия спорт от ските. Също мога да кажа, че една идея по-лесно се учи отколкото ските.“

На трето място в седмичната ни класация топ 5 е кучешкия впряг с шейна. Това ни дава възможността да се докоснем до усещането, което са изпитали героите в популярния роман "Белия зъб".

Второто място си поделят кънките и хокеят на лед. Докато за кънките сами избираме свободното време, то за хокея е необходимо да сме част от спортен клуб. Над 1000 деца от цялата страна се занимават с този спорт, като около 950 са в София. Председателят на федерацията Мартин Миланов разкрива как е възникнал спортът у нас и по света.

Мартин Миланов, директор на пързалка "Славия" и председател на федерацията по хокей на лед: „В България първите мачове, които се играят, са в 50-те години на Мусала, на езерата са играли хокей. Като цяло хокеят датира много по-отдавна в Канада. Още в края на 1800 година се практикува от френски моряци, които не успяват да отплават, и замръзва пристанището. Няма какво да правят и чакат. Играят хокей помежду си с консервена кутия и с пръчките, с които чистят палубата.

В сегашния си вид хокей на лед може да се практикува само на две места в София - на пързалката на "Славия" и в Зимния дворец на спорта. А в страната в Ботевград, Варна и Кранево.

На първо място вие поставихте ските като най-любим и предпочитан зимен спорт.

Атанас Стефанов, скиор: „Ски спортът е един много хубав, приятен, помага за здравето на хората. Освен това Витоша е много близко до София и с минимални средства и време може да покараш и да се върнеш и да продължиш работната седмица.“