НОВИНИ

ТОП 5: Районите, които произвеждат най-предпочитаните вина в Югозападна България

Трифон Зарезан е един от най-чаканите празници от земеделските производители в Пиринския край. Дни преди празника в рубриката ТОП 5 Ви попитахме кои са районите, които произвеждат най-предпочитаните вина в Югозападна България. Ето как ги подредиха зрителите на БНТ 2.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград
17:00, 28.01.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

На 4-та и 5-а позиция се нареждат Сандански и Кресна. В тези райони най-популярни са мелнишките сортове. През последните години обаче местните производители все повече призвеждат вино и от широконавлезлите мерло и каберне. В Кресна се радват и на друг местен сорт – керацуда, от който се прави прочутото бяло вино.

На 2-ро и 3-то място сте поставили село Илинденци в община Струмяни и санданското село Хърсово. Мнозина наричат Илинденци "Раят на керацудата". Легенда разказва, че с вино от този сорт някога местна мома - Кераца, излекувала тракийски цар.

В Илинденци са категорични, че за да се усети истинският вкус на керацудата, виното трябва да се пие на място - от самата бъчва."

Хърсово пък е популярно с това,че над 70% от лозовите му масиви са засадени със стария сорт "Широка мелнишка". В околностите му през последните години са изградени няколко винарни.

На първо място е Мелник.

"Какви сортове се произвежда мелнишкото вино?

Василка Шампова: "Ами тези сортове, старите сортове. Значи в избите те отлежават тука на постоянна температура."

Местните казват, че превъзходният вкус на виното се дължи както на многото слънчеви дни в региона, така и на пясъчните мелове.

Ценителите на хубавото вино могат да посетят Мелник на 10-и и 11-и февруари, когато малкият град за седми път ще бъде домакин на винения фестивал "Златен грозд".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България въвежда системата изчезнало дете, свързана с Facebook
България въвежда системата "изчезнало дете", свързана с Facebook
 В САЩ заради грип отмениха учебните занятия в 11 щата
В САЩ заради грип отмениха учебните занятия в 11 щата