Европейските лидери постигнаха съгласие за разпределението на важните позиции в европейските институции: За председател на Европейската комисия те предлагат германката Урсула фон дер Лайен, за председател на Европейския съвет - белгиеца Шарл Мишел. За върховен представител по въпросите на външните работи и сигурността - испанеца Жозеп Болер, а председател на Европейската централна банка ще бъде французойката Кристин Лагард. Вероятните кандидати за председател на Европейския Парламент са Сергей Станишев и Манфред Вебер.

В рекордно дълга, тридневна среща на върха лидерите от ЕС успяха да разпределят важните постове в евроинституциите.

© Снимки: БГНЕС

Германката Урсула фон дер Лайен ще бъде първата жена председател на Европейската комисия. Всички държавни и правителствени ръководители подкрепиха кандидатурата ѝ, само родната ѝ Германия се е въздържа. Ангела Меркел не е имала мандат от правителството си да гласува за нея, защото единият от коалиционните партньори - социалдемократическата партия не одобрява фон дер Лайен.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Дами и господа, имахме много дълги и сложни преговори с Европейския съвет. Днес мога да кажа, че достигнахме съгласие по всички важни въпроси. Нужни бяха много усилия от всички участници и желание за компромис.

Белгийският служебен премиер Шарл Мишел ще наследи Доналд Туск.

Шарл Мишел - номиниран за председател на Европейския съвет: Следващите пет години ще бъдат много важни за европейския проект. Убеден съм, че ще бъде от ключово значение да защитим и насърчим нашето единство, нашето многообразие и особено нашата солидарност. Искам да благодаря на Доналд Туск за неговата всеотдайност, а също и за приятелското му отношение.


Европейските лидери нямат право да предлагат председател на Европейския парламент, но Доналд Туск потвърди, че тяхното желание е постът да бъде разделен - две години и половина председател да бъде представител на Партията на европейските социалисти и две години и половина - за Европейската народна партия. Евентуалните кандидати са Сергей Станишев и Манфред Вебер. Премиерът Бойко Борисов коментира, че за България ще бъде чест и гордост да има председател на Европарламента.

Бойко Борисов - министър-председател: Ние не сме като БСП. Българин на такъв пост би било огромна чест за държавата и две ръце ще го подкрепим.

Постигнатият компромис от лидерите на съвпадна със желанието на Европейския парламент за поста председател на Еврокомисият да бъде назначен някой от водещите кандидатите на европейските партии.

Сега топката е в полето на Европарламента - утре те трябва да изберат своя председател, а на следващата си сесия - да гласуват и председателя на Еврокомисията.

Лидерите на ЕС постигнаха съгласие за ключовите постове в евроинституциите

Лидерите на ЕС постигнаха съгласие за ключовите постове в евроинституциите

След тридневни преговори, лидерите от ЕС постигнаха съгласие за поста председател на Европейската комисия. В срещата участва и българският премиер Бой...