Наводнения и на района на Балканите. В Хърватия те предизвикаха и свлачище, което изпрати хората в паническо бягство. В Италия осем души са ранени от торнадо.

В Хърватска имаше голямо свличане на земни маси
В Хърватска имаше голямо свличане на земни маси © БТА

Внезапното топене на снега предизвика наводнения на много места в Хърватия. Точно когато премиерът Пленкович беше в Хърватска Костайница за спешно заседание на местния кризисен щаб, земно свлачище за минути разруши няколко къщи. Някои хора успели да избягат от домовете си секунди преди земната маса да ги затрупа.

„Като на филм изчезнаха няколко къщи, пътища, две коли на електрическата компания“, каза премиерът.

Андрей Пленкович премиер на Хърватия: Правителството ще направи всичко по силите си да помогне на тези, които загубиха домовете си. Ще помогнем и за ремонта на къщите, защото обстоятелствата наистина са извънредни.

Преди свлачището в града водата вече беше превзела пътища и сгради. Сутринта хората разчитаха за придвижване на пожарникарите и лодките.

Както виждате, водата отпред е един метър, а трябва да идем на работа.
Почти една трета от историческия център на Венеция е под вода

Почти една трета от историческия център на Венеция е под вода

Почти една трета от историческия център на Венеция се оказа под вода в резултат на лошото време, предаде АНСА.

Река Уна създаде бедствено положение и в Костайница в Босна и Херцеговина. Реките критично преливат в почти цялата северозапдна част на страната.

В Румъния рязкото затопляне на времето също причини наводнения, особено в южните ѝ райони.

В Италия пет града в Кампания през нощта се озоваха на пътя на средно по мащаб торнадо.

То е нанесло пораженния на училища, домове и други сгради, повалило е дървета и електрически стърбове. Пострадаха и осем души. Един от тях - 19 годишен младеж е в интензивно отделение. Торнадото вдигнало караваната му и после я запратило обратно на земята