Топла и суха зима край морето прогнозират варненските синоптици. Като истински подарък за Йордановден, който е след броени дни, температурата на морската вода остава цели 8 градуса. Есенните посеви ще останат в покой, през относително топлите периоди при пшеницата и ечемика в региона ще има условия за слаба вегетация, но не и за промяна в растежа им. Ще има ли сняг през новата година и колко под нулата ще паднат термометрите по Черноморието - вижте.

Варна

На топло и слънчево време, подходящо за разходки край морето, ще се радват варненци през първите десет дни от новата година. От нула до минус пет ще показват термометрите между 16-и и 19-и януари.

Вяра Рафайлова - ситоптик: “Последната десетдневка - между 20-и и 30-и ще бъде сухо и топло време. Това е прогноза, че като цяло енергията, която ще потребим за този сезон, ще бъде по-малка или със същата сума ще си осигурим по-добър комфорт.”

Според варненските метеоролози морето тази зима ще бъде и по-топло и по-спокойно от обичайното. Вълнението на морето рядко ще надхвърля два бала.

Вяра Рафайлова - синоптик: “Обикновено февруари месец и началото на март действително се понижава и достига нула минус един, но за тази година не се предвижда.”

Прогнозите показват по-малко на брой и по-слаби сибирски антициклони, които са виновниците за ветровитото време във Варна. В периодите на застудяване без сняг ще има опасност само за най-късно засетите посеви с пшеница. По-подходящи условия за провеждане на резитба при овощните култури ще има през третото десетдневие, когато се очаква относително сухо и меко за сезона време.