НОВИНИ

"Топлофикация" не се ангажира със срок за отстраняването на аварията

Все още от "Топлофикация - София" не се ангажират кога ще отстранят напълно повредата, заради която голяма част от столицата остана без парно и топла вода. Авария в магистрален тръбопровод в неделя остави на студено абонатите на 9 квартала. От "Топлофикация" твърдят, че аварията е отстранена още вчера. Въпреки това в някои квартали все още са на студено и без топла вода.

Николай Минков
от Николай Минков
17:40, 07.02.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Все още няма парно в ж.к. "Слатина", по високите части на "Младост" 4 и "Студентски град". Част от "Младост" 1, предимно от дясната страна на "Цариградско шосе". Няма парно и топла вода още в ж.к. "Дружба" 1 в карето между бул. "Искърско шосе", "Цветан Лазаров" и бул. "Брюксел". Колебания в топлоподаването все още има в "Гео Милев", "Яворов" и "Младост" 2.

Аварията е в подземен тунел на магистралния паропровод, излизащ от ТЕЦ "Изток" в жк. "Дружба". Затова на повърхността няма нищо видимо, което да подсказва за проблема. Същинският проблем обаче, е че след като първичната повреда е била отстранена при напълване на системата с пара под високо налягане се появява серия от вторични повреди по тръбите.

В общите условия на дружеството е записано, че ако парното ни е спряно за повече 48 часа заради авария, "Топлофикация" ни дължи неустойка. Това обаче не означава, че ще ни бъде изплатена някаква сума, а, че няма да ни бъде надчислена топлоенергията, която така или иначе не сме ползвали за периода на закъснението.

Според юристи имаме друг вариант - да търсим обезщетение за причинените ни имуществени или неимуществени вреди. Те обаче трудно се установяват според юристите.

адв. Ирина Константинова, адвокат към Софийска адвокатска колегия: "Стойността на сумите, които е заплатил за това друго отопление, всъщност е имуществената вреда от това, че "Топлофикация" е спряла топлоподаването в имота. А къпането със студена вода причинява неимуществени вреди - дискомфорт от това, че ползваме студена, вместо топла вода. Но тогава трябва да разпитаме и свидетел, който да дойде и да разкаже, колко ни е било студено, колко ни е било неприятно".

След като вчера от енергийното министерство поискаха обяснения от Топлофикация, днес КЕВР даде 3 дни срок на дружеството да обясни, защо толкова дълго остави столичани на студено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клаус Йоханис: Оставка на министър е малко, предсрочни избори е твърде много
Клаус Йоханис: Оставка на министър е малко, предсрочни избори е твърде много
Утре се очакват уволнения заради инцидента в тунела Ечемишка
Утре се очакват уволнения заради инцидента в тунела "Ечемишка"