С 53 оръдейни изстрела, колкото са страните членки на Общността на нациите, в Лондон беше открита срещата на върха на организацията, за последен път под председателството на британската кралица Елизабет Втора.

Кралица Елизабет, която в събота ще навърши 92 години, е символичен председател на Общността на нациите, откакто се е възкачила на трона - през 1952 г.

Тъй като председателството на общността, за разлика от короната, не е наследствено, кралицата призова държавните и правителствени ръководители да изберат на нейно място сина ѝ принц Чарлз. Това се очаква да стане утре.

Кралица Елизабет II: Ако продължим да ценим и поддържаме сътрудничеството си, вярвам, че ще осигурим по-безопасен, процъфтяващ и устойчив свят за онези, които идват след нас.

Общността на нациите се състои предимно от бивши колонии и доминиони на бившата Британска империя. Решенията на 53-ата лидери често впоследствие придобиват глобален характер. Така преди две години те се споразумяха за мерки срещу глобалното затопляне и това спомогна за сключване на Парижкото споразумение за климата. Този път се очаква Общността на нациите да вземе мерки срещу замърсяването на океаните.

Британският премиер Тереза Мей (ляво) разговаря с кралица Елизабет II (дясно
Британският премиер Тереза Мей (ляво) разговаря с кралица Елизабет II (дясно © БТА