Торнадо е преминало около 15:30 часа днес през варненското село Куманово. Нанесени са щети на няколко къщи, постройки и земеделски земи. Няма пострадали хора. Торнадото се е разразило по същото време, когато Варна беше потопена под вода от поройни дъждове.

Варна Куманово, Аксаково

Торнадото е вдигнало покрива на една от къщите в село Куманово, строшило го е на две и го е хвърлило на асфалта пред сградата. И на други къщи са пострадали покривите. Има изкоренени дървета. Жителите на селото разказват как ламарини и керемиди са били вдигнати от вихрушката и са се въртели във въздуха над домовете им.

Атанаска Палашева: Силно бучене имаше и после изведнъж всичко във въздуха се въртеше. Бягахме към вкъщи да затваряме вратите и прозорците. При нас оранжерията е потрошена.

Иван Инджов, кмет на село Куманово: Засега 12 къщи съм преброил. Една от тези къщи е тази зад мен, която целият покрив го няма. За първи път виждам такова нещо в нашето село. Имаше и гаражи паднали, имаше и три бора, които са на метър и половина отрязани.

Бедствието е продължило не повече от 15 минути. Веднага след това жителите на селото са започнали да разчистват. Най-големите отломки са отстранени от пътя с фадрома, осигурена от кмета на община Аксаково, а през следващите дни предстои комисия да оцени щетите.


В същото време град Варна беше блокиран от наводнения, причинени от поройния дъжд, който се изсипа за кратко над града. Шахтите не успяха да поемат огромното количество вода и улиците се превърнаха в реки. Това предизвика големи задръствания по основните булеварди. В пожарната служба са получени около 40 сигнала за наводнени избени помещения, гаражи и обществени сгради. Сред тях са 3 детски градини, трафопост, както и приземния етаж на АГ-болницата във Варна.

Наводнени приземни помещения след пороя във Варна

Наводнени приземни помещения след пороя във Варна

Пороен дъжд се изсипа над морската ни столица в късния следобед. Наводнени са приземни помещения, гаражи и обществени сгради, сред които и 3 детски гр...