НОВИНИ

"Тотал" ще започне сондажи в Кипър в началото на следващата година

Френската компания "Тотал" ще започне в началото на следващата година сондажи в Блок 6 на кипърската икономическа зона. Това стана ясно след среща на кипърския президент Никос Анастасиадис с представители на енергийния гигант в Париж, съобщават гръцките електронни издания.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:07, 07.11.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
тотал сондажи кипър началото следващата година

Държавният глава на Република Кипър бе на работно посещение във френската столица, в рамките на което се срещна с френския си колега Еманюел Макрон и с директорите на "Тотал".

Кипърският правителствен говорител Никос Христодулидис каза, че срещата с представителите на "Тотал" е била много конструктивна и че на нея е са били разсиквани бъдещите планове на френската компания, проучване на залежи съвместно с италианската ЕНИ в Кипър.

Еманюел Макрон е заявил, че Франция подкрепя изцяло присъствието на френската енергийно компания в Кипър. В разговорите двамата президенти са изразили волята си за разширяване на сътрудничеството между Франция и Кипър във всички области, в това число и в енергетиката.

Макрон и Анастасиадис са обсъждали още кипърския проблем, като френският президент е заявил подкрепа за усилията по неговото разрешаване. Той казал, че на разговорите за обединение на острова е бил постигнат "значителен напредък, като това се е дължало на кипърския президент".

"Когато Република Кипър реши да бъдат подновени преговорите за острова, Франция ще ги подкрепи. Франция е на страната на Кипър и ако бъде поискано от нея да участва в преговорния процес за острова, тя ще се включи в качеството си на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН", казал Макрон.

По време на разговорите акцент в двустранните отношения е бил поставен не само върху енергетиката, но и отбраната, евро-турските отношения и регионални теми.

Френският президент наблегнал на стабилните отбранителни връзки с Кипър, като добавил, че компетентните ведомства на двете страни ще разработят предложения за сътрудничество в областта на отбраната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни консултации за грип и сезонни вирусни инфекции във ВМА
Безплатни консултации за грип и сезонни вирусни инфекции във ВМА
Сръбски митничари откриха нелегални мигранти от Афганистан в български ТИР
Сръбски митничари откриха нелегални мигранти от Афганистан в български ТИР