НОВИНИ

Тотална е блокадата на българо-гръцката граница

Обстановката на границата ни с Гърция продължава да е напрегната и изнервена за българските шофьори. На гръцка територия опашката от тирове е над 25 километра и достига до Серес. В началото на колоната чакат и над 20 микробуса, повечето от които са с български шофьори.Те казаха, че не могат да преминат през Македония, тъй като не ги пускат и оттам. През пункта в двете посоки преминават единствено пешеходци.

bnt avatar logo
от Николай Янев
12:08, 19.02.2016
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Българските шофьори на гръцка територия на ГКПП - Промахон се оплакаха, че са на предела на силите си, предава кореспондентът на "По света и у нас" в района Николай Янев. Някои от тях стоят пред граничния пункт вече няколко дни.

"Прехвърлят топката на българите и казват - ние ви пускаме, но те не ни пускат от тук. Проблемът е в гърците, не в българите", казва шофьор.
"Трети ден сме тук. Може да издържим до довечера. Говорим за човешки условия - тоалетни, бани. Аз съм жена. Питам - какво правим?", оплаква се дама -превозвач.
"Полицията не ни пуска. Даже ако приказваш много, може да те спрат. Всичко е затворено. Убеждават ни, че другите КПП-та са отворени, но всичко е затворено. През Македония също не може да се мине", казва трети.

Община Благоеврад е отпуснала два буса, които вчера са извозвали наши шофьори до българска територия, за да си купят продукти от първа необходимост. Двата буса тази сутрин все още не са пристигнали на границата, но се очакват всеки момент, за да са в услуга на блокираните шофьори. Две фирми са направили парични дарения, за да се вземат храна и вода на българските превозвачи.

Шофьорите, които са блокирали границата от наша страна са категорични, че няма да се изтеглят, докато гръцките фермери не преместят тракторите и техниката си от гръцкия пункт.

Заради затворените за движение пунктове на българо-гръцката граница, единствените алтернативни маршрути, за да влезем в Гърция, са два. Единият алтернативен път минава през Македония. Шофьорите могат да влязат от Петрич при КПП Златарево, да минат през Струмица или Дойран до град Гевгелия, откъдето да вляза в Гърция. Този алтернативен път, обаче, удължава пътуването със 100 км., или 1.30 минути повече.

Вторият алтернативен път е през Турция - през пункт Ипсала-Кипи. Можете да влезете в Турция през Свиленград и оттам по път Е-85 или Е-87 до Ипсала и граничния пункт с Гърция. Този маршрут, обаче, удължава пътуването със 160 км., или 2 часа отгоре. Браншовите транспортни организации предупреждават, че от тази сутрин и Гевгелия, и Ипсала са затворени от гръцките фермери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът с декларация в защита на българските превозвачи
Парламентът с декларация в защита на българските превозвачи
Повишени мерки за сигурност в Анкара след атентата
Повишени мерки за сигурност в Анкара след атентата