Експерти в община Пловдив отново разгледаха документацията за събарянето на тютюневия склад на Сточна гара в Пловдив. В събота министърът на културата Боил Банов на място забрани събарянето на опасната сграда, като изтъкна, че има пропуски в документацията.

Комисията с участието на главния архитект на Пловдив и архитекта на район "Централен" Петър Петров, който оглавява и комисията по опазване паметниците на културата, ще поиска становище от културното министерство какви елементи от склада да бъдат консервирани. Едва след като становището бъде подписано от министър Банов, процедурата по премахването на сградата ще продължи. За БНТ единият от собствениците на обекта каза, че ако събарянето се забави прекалено, ще си търсят правата за претърпените загуби по съдебен ред.

Кметът на Пловдив Иван Тотев също коментира казуса.

Иван Тотев, кмет на Пловдив: Министърът явно е притеснен. Иска на 1000 процента да се презастрахова, което е ОК. Ние го подкрепяме. Малко останах обиден от коментарите, че община Пловдив не си е свършила работата, това не е вярно. Всичко си е свършила община Пловдив. Аз лично ще им препоръчам на собствениците да си вземат разрешение от министъра преди да почнат каквото и да е било.
Министерството на културата отлага събарянето на тютюнев склад в Пловдив

Министерството на културата отлага събарянето на тютюнев склад в Пловдив

Събарянето на бившия тютюнев склад на бул. "Христо Ботев“ и ул. "Авксентий Велешки“ в Пловдив се отлага до изясняване на обстоятелствата за неговото п...