НОВИНИ

Това ли е първообразът на българския флаг

Може ли едно знаме с избледнели цветове да пренапише историята? Защо светинята от Старозагорското въстание от 1875 г. е забравена като напълно възможен първообраз на националния ни трикольор. Каква мистерия се е случила в началото на 60-те години на XX век, която променила съдбата му? Това ще е една от сюжетните линии в утрешния епизод на "България от край до край", вижте в аванс.

bnt avatar logo
от Йордан Димитров
18:17, 25.11.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Забравен ли е първообразът на българския флаг? Ще се опитаме да разберем. След Старозагорското въстание лично Стефан Стамболов спасил знамето на бунта - това знаме. Занесъл го във Велико Търново, а от там то попаднало в ръцете на българските опълченци.

Участвало и в Руско-турската освободителна война. В началото на XX век опълченците го дарили на Стара Загора. В документите от онова време избледнялата днес светиня е описана като изработена от коприна с цветове - бял, зелен и червен. Няма по-старо българско знаме с тези цветове.

Ваня Донева - главен уредник в РИМ - Стара Загора: Анализът, който се направи по време на реставрацията, според мен е още едно доказателство за това, че ние можем да се гордеем, че в Старозагорския музей се съхранява знамето, първообраз на българския национален флаг.
Проф. Пламен Митев: Подкрепям твърденията на колегите от Регионалния исторически музей в Стара Загора, че знамето на старозагорската чета може да се приеме като първообраз на бъдещия национален български флаг.

Случила ли се е мистерия в средата на XX век, която подменя бялата ивица на знамето със светлосиня, мистерия, която го обрекла на забрава - опит за политическо влияние ли е тя или удивителна грешка?

Какви са фактите от досегашните изследвания и нужен ли е още един химически анализ. Възможно ли е половин век по-късно отново да върнем националната чест на знамето от Старозагорското въстание, ще разберете в неделя (26 ноември) в поредния епизод на "България от край до край", веднага след обедните новини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
25 нарушения по време на Черния петък са засекли от КЗК
25 нарушения по време на Черния петък са засекли от КЗК
Макрон обяви мерки за защита на жените
Макрон обяви мерки за защита на жените