НОВИНИ

Установяват причините за инцидента с товарния влак на гарата в Дупница

Девет вагона от товарна композиция дерайлираха на влизане в гара Дупница. При инцидента няма пострадали, но са нанесени сериозни щети на релсовия път, контактна мрежа и вагоните. Инцидентът станал при навлизане на композицията от цистерни и вагони, натоварени с цимент при ляв завой .От БДЖ съобщиха, че движението на пътническите влаковете не е спирано, тъй като основните коловози - от първи до трети не са засегнати от инцидента.

bnt avatar logo
от Добрина Грачанлиева
17:35, 23.01.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

При изскачането от железния път вагоните и цистерните са разкъсали траверсите и релсите на два коловоза. Съборен е и стълб на контактната мрежа. При рязкото спиране вагоните се ударили един в друг. Въпреки че машинистите са направили всичко възможно, за да овладеят композицията от 13 вагона, 9 са излезли от релсите.

приятел на машинистите: -Какво знаете за този инцидент? - Че няма спирачка. -Според вас, човешка грешка ли е? -Не. - А каква? - Техническа. -Каква техническа? - Значи не може тия стари машини да караме по хиляда и не знам колко тона, просто не е реално.

От Националната компания „Железопътна инфраструктура" казаха, че вагоните не са били пренатоварени. Влакът е превозвал 770 тона цимент.

Първоначалното предположение за инцидента е, че влакът е влезнал в гарата със скорост много по-висока от допустимите 70 километра и вероятно причина за инцидента, според експерти от БДЖ и Национална компания "Железопътна инфраструктура" са сковаващите минусови температури.

Бойко Стоилов - директор "Ремонт на локомотиви и товарни вагони" - БДЖ: "При което е замръзнала спирачната система, но основните причини или окончателните ще се изяснят съвместно с комисия БДЖ "Товарни превози" и НКЖИ. Има комисия, която ще се назначи и тепърва започва разследването."
Бисер Минчев - гл. ревизор по безопасността на НКЖИ: "В момента събираме документи, събираме доказателства, работим. - Самите машинисти не са употребили алкохол, показва пробата, изрядна ли е била машината, която са карали? - Това ще се установи на по-късен етап".

Не се изключва обаче, причина за инцидента да е и дефект в релсовия път. Всички железничари, които поддържат релсовия път в района бяха извикани на работа, за да възстановят откъртените релси. Според тях обаче, щетите са големи и вероятно трасето няма да бъде възстановено през следващите 2-3 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Янков втори в Световната купа по сноуборд в Рогла
Радослав Янков втори в Световната купа по сноуборд в Рогла
Китай обхванат от арктически студ, на север температурите падат под -40°
Китай обхванат от арктически студ, на север температурите падат под -40°