НОВИНИ

Товарният кораб "Сигнус" беше изстрелян към МКС

Ракетата-носител "Атлас-5" с товарния кораб "Сигнус" стартира днес от Кейп Канаверал по посока Международната космическа станция, като изстрелването беше предавано директно от НАСА с опция за 360-градусовото му проследяване. "С полета на "Сигнус" всичко е наред!", заявиха от Центъра за управление на полетите. На борда на космическия кораб има товари с общо тегло около 3,5 тона. Сред тях са продукти за хранене, прибори за научни експерименти, оборудване за излизане в открития космос и компютърни програми.

bnt avatar logo
от БТА
19:35, 18.04.2017
Чете се за: 01:04 мин.
По света
товарният кораб сигнус беше изстрелян мкс

Доставките ще осигурят осъществяването на около 250 различни експеримента, предвидени в програмата на 51та и 52та експедиции на МКС.

Корабът, след скачването си с орбиталния комплекс, ще се намира в орбита приблизително три месеца. Апаратът ще вземе на борда си отпадъци, натрупали се на станцията, които ще бъдат унищожени по-нататък.

Асошиейтед прес изтъква, че поредният кораб е взел името на Джон Глен, американски астронавт, който осъществи космически полет преди 55 години. Компанията-производител на апарата - "Орбитал Ей Ти Кей" e получила разрешение от вдовицата на Глен, Ани, да използва името му за товарния кораб, след като астронавтът се спомина през месец декември.

Глен бе част от програмата "Мъркюри 7" и бе първият американски астронавт, осъществил орбитален полет около Земята през 1962 година. Той отново полетя в космоса на 77-години през 1998 година на борда на совалката "Дискавъри". Тогава той стана най-възрастният човек, осъществил космически полет.

Сред предвидените научни експерименти са изследвания върху антитела в условия на микрогравитация. Получените резултатите могат да допринесат за увеличаване ефикасността на противораковите химиотерапии. Предвидени са също изследвания върху физиологията на растенията и отглеждането на пресни хранителни продукти в космоса.

"Сигнус" пренася също 38 миниспътника CubSat, много от които са построени от студенти в целия свят. Миниспътниците ще бъдат разгърнати през следващите няколко месеца от МКС.
Когато пристигне в събота, "Сигнус" ще бъде уловен от роботизирана ръка на МКС, като маневрата ще бъде извършена от американката Пеги Уитсън и французина Тома Пеские в екипажа на станцията.

"Сигнус" забави пристигането си на МКС, за да позволи предвиденото за четвъртък скачване на руски кораб "Союз" с пътуващи на борда му руски космонавт Фьодор Юрчихин и американски астронавт Джак Фишър. Руският кораб ще бъде изстрелян същия ден от космодрума Байконур в Казахстан. Юрчихин и Фишър ще се присъединят към Уитсън, Пеские и руския космонавт Олег Новицки на борда на станцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30 ДКЦ София без ток
30 ДКЦ София без ток
Над 400 полицаи излизат на пътя в 24-часова акция за контрол на скоростта
Над 400 полицаи излизат на пътя в 24-часова акция за контрол на скоростта