НОВИНИ

Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал?

В София се провежда традиционната годишна среща на бизнеса с правителството. Организаторите формулират два основни въпроса на дискусията: ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал и как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:25, 30.01.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

12 годишна среща между бизнеса и правителството се провежда в София. На форума бяха определени двата големи въпроса на 2018 - липсата на висококвалифицирани кадри в България, както и миграционната политика на ЕС.

Човешкият капитал, опазването на границите и протестите от последните дни - това са някои от основните акценти, които постави премиерът Бойко Борисов в речта си в рамките на форума. Борисов коментира още, че България трябва да запази ролята си на мост между Западните Балкани и Европейския съюз като основна тема на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Що се касае по икономиката, по финансите, мисля че ние сме от най-дисциплинираните в Европейския съюз. Спазваме стриктно правилата. Факт е, че всички, които са дошли на нашата граница, и между другото беше холандската национална телевизия 4-5 дни по границата, и се надявам това, което са снимали, когато го види премиерът Рюте на Холандия, защото на българските граници мигрантската вълна е нула. Така сме си свършили работата, че е нула.
Владислав Горанов, министър на финансите: Ако погледнем последните социологии, защото корупцията се мери основно със социологически фактори, се вижда че ние далеч не държим първото място. В този смисъл, колкото пъти ни връщате към темата с корупцията, толкова пъти ще ви отговаряме, че сте чели неактуална социология. Едно общество, което постига един от най-високите ръстове на икономиката в България, няма как да е най-неуспешното от гледна точка на правила. А правилата сами по себе си, ако съществуват и ако се спазват, корупцията остава само вестникарско внушение.

В рамките на срещата управителят на БНБ Димитър Радев пък коментира, че в момента банковата ни система се намира в добра кондиция - очакваната печалба за изминалата година е 1 млрд. и 200 милиона лева.

Още по темата гледайте във видеото.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изригна вулканът Майон във Филипините
Изригна вулканът Майон във Филипините
През май Ирландия ще проведе референдум за абортите
През май Ирландия ще проведе референдум за абортите